• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP raste 2,2 odsto, proizvodnja 2,5 odsto

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji, u prva tri tromesečja ove godine, nešto je veći od druge, umanjene procene Vlade za celu godinu. Zabrinjavajući pad prerađivačke industrije.

Kako su danas saopštili predstavnici Republičkog zavoda za statistiku (RZS), fleš procena realnog rasta BDP-a u trećem kvartalu 2011. godine je 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Za 2011. godinu Vlada Srbije prvobitno je predvidela rast BDP-a od tri odsto, ali je zbog ekonomske krize revidirala prognozu na dva odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2011. godine rast BDP-a bio je 3,7 odsto, a u drugom kvartalu 2,4 odsto, u odnosu na iste periode prošle godine.

Fleš procena rasta BDP-a, kako su kazali u Zavodu, za drugi kvartal 2011. godine bila je 2,2 odsto.

U Zavodu za statistiku su objasnili da je "fleš" procena brza informacija o realnom kretanju ekonomske aktivnosti i naglasili da će detaljniji obračun BDP-a za treći kvartal 2011. godine biti objavljen 29. decembra.

Prema podacima RZS-a, industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru je bila za 1,8 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine dok je u odnosu na prosek 2010. godine bila veća za 8,3 odsto.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, u periodu januar-septembar je ostvaren rast industrijske proizvodnje od 2,5 odsto u poređenju sa istih devet meseci prošle godine.

Na godišnjem nivou je u septembru, posmatrano po sektorima, u rudarstvu zabeležen rast od 11,5 odsto, u snabdevanju strujom, gasom, parom i klimatizaciji od 7,9 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren pad od 4,8 odsto.

Gledano po namenskim grupama, u septembru ove u odnosu na septembar prethodne godine pad je registrovan u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (26,1 odsto), kapitalnih proizvoda (5,1 odsto), energije (1,3 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,4 odsto).

Septembarskom padu industrijske proizvodnje najviše su doprineli proizvodnja derivata nafte, osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda i proizvodnja nameštaja.

Industrijska proizvodnja u septembru 2011. godine, u odnosu na prosek 2010. kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za jedan odsto, a kod prerađivačke industrije manja je za 1,2 odsto.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image