• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ju-Es stil" gasi peći u Smederevu?

Džon P. Surma, predsednik američke korporacije "Ju-Es stil", saopštio je na konferenciji u Pitsburgu da je kompanija nezadovoljna lošim finansijskim rezultatima u Srbiji.

In je naveo ii da trenutno procenjuje mere koje bi mogle da se preduzmu radi poboljšanja situacije.

Njujorški analitičari industrije metala sa kojima se Surma sastao rešenje su videli u otpuštanju radnika, dok su pojedini savetovali stavljanje na "tihi hod" i druge visoke peći, odnosno privremenu obustavu proizvodnje u Smederevu.

"Železara radi znatno ispod svojih kapaciteta na godišnjem nivou, što bi bilo oko 2,4 miliona tona. Nakon 1,9 miliona tona, koliko je proizvedeno 2006, proizvodnja je u 2009. pala na 1,2 miliona tona, a prošle godine iznosila je 1,4 miliona.

Tokom drugog kvartala, jedna od dve visoke peći u pogonima u Smederevu je ugašena i očekuje se da neće biti u funkciji ni u ovom kvartalu", rekao je Surma, a prenosi list "Pittsburgh Post Gazettte".

Čelnici "Ju-Es stila" istakli su da su uložili milione u modernizaciju železare i obuku radnika, shodno zapadnim standardima, da izvoze iz Srbije robu u više od 60 zemalja, ali se loše ekonomske prilike odražavaju na poslovanje.

"Gvožđe i čelik su najveći izvozni proizvod Srbije, ali visoke cene sirovina Srbiju čine manje konkurentnom na globalnom tržištu. Stekao sam utisak da je gospodin Surma voljan da svojim firmama u Srbiji pruži još šansi, nadajući se oporavku privrede u regionu.

"Ju-Es stil" bi trebalo najpre da pokuša da smanji troškove otpuštanjem radnika u Smederevu i Šapcu", savetovao je Čarls Bredford, njujorški analitičar industrije metala.

Kompanija u Srbiji trenutno zapošljava 5.400 radnika, dok ih je 2005. bilo 8.500. Analitičar Džon C. Tumazos, , istakao je da "Ju-Es-stil" gubitke u trenutnim lošim uslovima može minimizovati ili otpuštanjem radnika ili privremenim gašenjem obe peći.

"Ne verujem da će trajno zatvoriti firme u Srbiji jer su tamo plate radnika daleko ispod nivoa ovde, imaju pristojnu opremu, blizu su velikim evropskim tržištima, a privreda je u razvoju", objašnjava Tumazos.

Robert M. Hajden, direktor Pitsburškog centra za ruske i istočnoevropske studije, istakao je da je Srbija "zemlja negde na pola puta između Grčke i Italije, što nije mesto na kojem treba da budete u ovom trenutku".

"Nisu u pitanju samo problemi Srbije, već celog regiona i "Ju-Es stil" nije jedini koji se suočava sa problemom.

Podsetimo, "Komeršal metals" iz Irvinga u Teksasu najavio je da će tokom ovog meseca zatvoriti svoja postrojenja u Hrvatskoj, čime će bez posla ostati oko 1.000 ljudi", rekao je Hajden.

Predstavnici američke firme u Srbiji potvrdili su za "Alo" da se suočavaju sa brojnim problemima koji su posledica teške ekonomske situacije.

"Visoka peć "Ju-Es stila" u Srbiji ostala je u režimu "tihog hoda" i tokom trećeg kvartala 2011. godine. Nastavićemo pažljivo da pratimo situaciju na tržištu i prilagođavamo našu proizvodnju, u skladu sa potrebama naših kupaca", poručili su iz te kompanije, ne precizirajući da li će i koje radikalne mere tim povodom preduzimati, piše "Alo".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image