• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta smeta stranim investitorima u Srbiji

Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Ćel Morten Jonsen izjavio je danas u Beogradu da FIC podržava ekonomski pravac Vlade Srbije ali da će nastaviti da traži da se reforme sprovode brže

On je kazao da je "Bela knjiga" FIC-a vodič kako da se poslovna klima popravi i da Vlada Srbije treba da uzme u obzir preporuke iz tog dokumenta.

"Bela knjiga" predstavlja konkretne predloge za poboljšanje poslovne klime u zemlji. Ta publikacija sadrži set prioriteta za ekonomsku politiku zemlje, viđenu očima stranih investitora.

Jonsen je kazao da FIC misli da je Srbija kroz krizu prošla bolje od nekih drugih zemalja, da je fiskalna politika dobar temelj i da omogućava vladi da vodi dobru monetarnu politiku.

Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu dana napredak Srbije je bio lagan, naredni pravac vlade je dobar ali postoje i problemi kao što su javne nabavke, dodela dozvola i ugovora.

"To dovodi do korupcije, kroz oblik usluga ili kroz ugovore, kroz novčana davanja ... Ugovore, kada je reč o javnim nabavkama u Srbiji, ne dobijaju najkvalifikovaniji ponuđači", podvukao je Jonsen.

U FIC-u i dalje nisu zadovoljni tim segmentom, ali imaju, kako je kazao, obećanje vlade da će raditi na suzbijanju korupcije.

Parlament donosi dobre zakone ali je ključna primena zakona u praksi, i donošenje podzakonskih akata, naveo je Jonsen.

Postoji i problem poreza, gde je evidentan nedostatak predvidljivosti u zemlji i firme ne mogu da planiraju poslovanje. Zatim, došlo je do poboljšanja pravnog okvira u građevinarstvu u Srbiji, istakao je predsednik FIC-a.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image