• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS:Da li stvarno želite da štedite u franku?

Narodna banka Srbije danas je ponovo upozorila građane da budu oprezni ne samo kada odlučuju da li da se zadužuju u švajcarskim francima već i kada se opredeljuju da li će štedeti u toj valutu.

"Švajcarska centralna banka je pre dva meseca odredila maksimalnu granicu do koje švajcarski franak može da raste u odnosu na evro, od 1,20 franaka za evro, ali nije na tom nivou fiksirala kurs što znači da švajcarska valuta može bez ograničenja da se kreće u suprotnom smeru, odnosno da gubi na vrednosti", navela je NBS u saopštenju.

Centralna banka je ukazala da za štedise koje bi se sada odlučile da štede u švajcarskim francima ne postoji devizni rizik u pogledu njegovog jačanja, ali zato taj rizik postoji ukoliko dođe do slabljenja ove valute, navela je centralna banka.

U prethodnom periodu, kako je istaknuto, kolebljivost kursa švajcarskog franka u odnosu na dinar u oba smera bila je izraženija nego kod evra u odnosu na dinar.

NBS je preporučila građanima da prilikom odlučivanja o tome u kojoj će valuti štedeti, imaju u vidu u kojoj će valuti obavljati plaćanja u budućnosti.

Centralna banke širom regiona su odavno upozoravali ljude koji žele da uzmu dugoročne kredite da to ne čine ako su oni indeksirani u švajcarskom franku.

Mnogi u Srbiji svojevremeno nisu poslušali mnogobrojme apele tadašnjeg guvernera Radovana Jelašića i gorko se pokajali.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image