• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država zapošljava i 400 šumarskih inženjera

Nakon angažovanja 1.600 agronoma, države će zaposliti i šumarske inženjere za premer i planiranje gazdovanja privatnim šumama.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je danas da će država, nakon angažovanja 1.600 agronoma, zaposliti i 400 nezaposlenih šumarskih inženjera, koji će raditi na premeru šuma u privatnom vlasništvu, planovima gazdovanja i njihovog boljeg ekonomskog korišćenja.

"Srbija ima više od million hektara šuma koje su u privatnom vlasništvu. Postoji 1,3 miliona vlasnika i suvlasnika privatnih šuma u Srbiji, koji imaju ekonomski interes da njihove šume budu korišćene na bolji način nego što je to slučaj danas", kazao je Petrović.



Ministar je u intervjuu agenciji Tanjug istakao da "mi, nažalost, kroz svoju istoriju nismo uspeli da utvrdimo tačno stanje stvari sa našim šumama u privatnom vlasništvu, jer nikada nije izvršen pravi premer šuma".

Država će iz tog razloga angažovati šumarske inženjere koji će raditi premer šuma u privatnom vlasništvu i paralelno sa tim i na planovima njihovog gazdovanja, rekao je Petrović.

On je ukazao da će ovaj posao biti gotov u 2012. godini, kada očekuje da će biti napravljen "kapitalan iskorak u organizaciji korišćenja ogromnog prirodnog i ekonomskog resursa za svakog od vlasnika ovih šuma, ali i za državu".

Petrović je napomenuo da će ovi šumarski inženjeri, slično agronomima u poljoprivrednoj proizvodnji, biti savetodavci vlasnicima privatnih šuma, kao i da će pored pomenutih aktivnosti biti angažovani i na pošumljavanju naše teritorije.

Ministar je dodao da u našoj zemlji postoji veliki broj šuma u lošem stanju koje treba pretvoriti u kvalitetne šume, kako bismo u potpunosti iskoristili značajne potencijale i mogućnosti kojima raspolažemo u toj oblasti.

Petrović je istakao da će zapošljavanjem pomenutog broja nezaposlenih inženjera šumarstva biti otklonjen apsurd da sa "ovako značajnim prirodnim resursima koje ne koristimo na dobar način imamo veliki broj stručnjaka koji su završili najviše škole kako bi se bavili tim poslom , a koji su bili nezaposleni".

On je podsetio da se u ovom trenutku više od 1.500 diplomiranih poljoprivrednih inženjera, asistenata savetodavca, već nalazi na terenu širom Srbije gde obavljaju prve razgovore sa domaćinima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava za koje su zaduženi da im pruže pomoć i savete.

"Ovi ljudi imaju jednostavan i jasan zadatak, koji neće biti lako ostvariti - poljoprivredna gazdinstva i porodice kojima su oni savetodavci moraju da zarade vise, nego sto zarađuju sada.

Ukoliko ispune taj zadatak savetodavci ce moci da nastave svoj posao i posle prve godine kao što ce moći da napreduju u svojoj karijeri. Ukoliko ne, njihov angažman ce prestati kazao je Petrović, ističući da "država neće plaćati nikog ko nije efikasan i ne ispunjava ciljeve".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image