• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji nezaposleni svaki peti

Stopa nezaposlenosti prema poslednjoj, aprilskoj, anketi o radnoj snazi je 22 odsto, kaže direktor NSZ Dejan Jovanović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje je novinarima na Sajmu poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta "Džob feir 11" (JobFair) kazao da u Srbiji ima oko 650.000 nezaposlenih od kojih je više od 200.000 mlađih od 30 godina.

"Sa fakultetskom diplomom u ovom trenutku u Srbiji je oko 20.000 mladih do 30 godina i to je veliki problem", naglasio je Jovanović.



On je dodao da je veoma značajno i važno da država podržava sajamove za zapošljavanje, naročito mladih, naglašavajući da se u Srbiji godišnje preko tih manifestacija zaposli oko 10.000 ljudi.

Direktor NSZ-a je kazao da je Srbija zemlja sa zakasnelom tranzicijom i nagomilanim problemima i da zato treba mnogo više da izdvaja za podsticanje zapošljavanja.

"Budžet za aktivne mere zapošljavanja u ovoj godini je bio nešto više od šest milijardi dinara, a za narednu godinu se još ne zna koliki će biti", dodao je on.

Jovanović je potsetio da je Vlada Srbije u cilju stvaranja uslova za pobooljšanje zapošljavanja u maju ove godine donela Uredbu o podsticaju zapošljavanja, na osnovu koje je do sada zaposleno 7.000 novih radnika.

Direktor NSZ-a je dodao da se u Srbiji sprovode i drugi projekti koji podstiču zapošljavanje, među kojima je "Projekat stručne prakse" koji je ove godine omogućio da više od 5.000 mladih dobije svoj prvi radni angažman, kao i "Projekat radna šansa" koji godišnje obuhvati 10.000 ljudi u smislu dobijanja svoje prve šanse za zaposljenje.

Prema ranijim rezultatima Projekta EUNES, koji je sa miliona evra finasirala EU iz pretpristupnih fondova IPA, stopa nezaposlenosti u Srbiji trebala bi da do kraja godine padne na 19 odsto, a do kraja 2015. godine na 16 odsto.

Sajam poslova za studente i diplomce tehničko - tehnoloških fakulteta "JobFair 2011- Kreiraj svoju budućnost" održava se danas i sutra na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Na toj manifestaciji se predstavlja više desetina domaćih i stranih kompanija, a organizovani su i razni treninzi za mlade koji će ih uputiti kako da što bolje napišu svoj CV i kako da se što bolje spreme za intervju sa poslodavcem.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image