• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boljim uslovima poslovanja do investitora

Srbija je u proteklih pet godina privukla 12 milijardi dolara direktnih stranih investicija, ali za nova ulaganja moraju biti još bolji uslovi poslovanja, izjavio je danas pomoćnik ministra ekonomije Dejan Radulović.

Najveći obim direktnih stranih investicija Srbija je imala u oblasti usluga i prerađivačke industrije, kazao je Radulović na pokretanju promocije investicija u sedam gradova i opština sa sertifikatima o povoljnom poslovnom okruženju koje izdaje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

On je naglasio da je Srbija drugo po veličini tržište u jugoistočnoj Evropi i među prednostima za strane ulagače su povoljna geografska pozicija i bescarinski režim za tržišta sa više od milijardu stanovnika ( EU,Rusija,Turska i td), ali moraju da se ulože dodatni napori za poboljšanje uslova poslovanja na nivou lokalne samouprave.

"To će pomoći da se privuku nove investicije", kazao je Radulović.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić kazao je da će Niš, Čačak, Valjevo, Ruma, Sremska Mitrovica, Zaječar i Stara Pazova kao novi nosioci sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju dobiti priliku da u narednih godinu dana na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" promovišu svoje investicione potencijale.

Svaka opština predstavila je ono u čemu je najbolja, kazao je on i dodao da je, na primer Valjevo izabralo da reafirmiše šljivu kao simbol ovog kraja i ulaganja u proizvodnju i preradu voća.

"Verujemo da će ova kampanja skrenuti pažnju domaćoj i stranoj poslovnoj javnosti da u Srbiji postoji veliki neiskorišćeni i možda nedovoljno prepoznati potencijal za razvoj mašinske, metalske, prehrambene, elektronske, IT, automobilske i modne industrije, koji nije u Beogradu, već u opštinama i gradovima širom Srbije", kazao je Čupić.

Direktorka Kancelarije za ekonomski razvoj u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Suzan Kutor kazala je da će USAID u saradnji sa NALED-om raditi na tome da sertifikat koji potvrđuje da su lokalne samuprave ispunile više od 100 kriterijuma za dobre uslove poslovanja, postane međunarodno priznat.

NALED je do sada dodelio sertifikate o povoljnom poslovnom okruženju za 17 opština i gradova u Srbiji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image