• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAT: Rast proizvodnje nedovoljan za osmeh

Rast industrijske proizvodnje od 0,8 odsto u septembru, nakon nekoliko meseci pada, ne znači oživljavanje privredne aktivnosti, upozoravaju iz Ekonomskog instituta u Beogradu.

"Iako je zaustavljen višemesečni pad industrijske proizvodnje ipak nema razloga za optimizam, jer je prisutan visok međugodišnji mesečni pad industrije od 1,8 odsto", kazao je urednik mesečnika "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Vladimir Vučković na današnjem predstavljanju novog broja tog časopisa.

On je dodao da je u okviru ukupne industrije, prerađivačka industrija u septembru 2011. u odnosu na isti mesec prošle godine manja za 4,8 odsto.

Prema njegovim rečima, u septembru je usporena dinamika izvoza dok je uvoz ubrzan po treći put u ovoj godini i imao je veću međugodišnju stopu rasta od izvoza.

"Opada uvoz sirovina, a to nagoveštava produbljivanje krize u proizvodnji", naglasio je Vučković.

Saradnik MAT-a Miladin Kovačević ocenio je da će inflacija u Srbiji u ovoj godini biti između osam i devet odsto, precizirajući da najverovatnije iznositi 8,1 odsto.

Saradnici MAT-a su danas naveli i da su primanja budžeta u septembru rasla zahvaljujući višoj naplati prihoda od poreza na dodatu vrednost (PDV) koji su bili 30,2 mlijardi dinara, kao i neporeskim prihodima čiji je rast bio 5,3 milijardi dinara zahvaljujući uplati dobiti javnih preduzeća.

Prema njihovim rečima, bilans u septembru je bio pozitivan zahvaljujući kreditu za pokrivanje budžetskog deficita, ali ukoliko se u budućnosti ne intenzivira neto priliv stranih direktnih investicija, opšta slika će biti "krajnje nepovoljna".

Na osnovu prognoze MAT-a očekuje se da će industrijska proizvodnja u 2011. godini imati rast od 2,2 odsto u odnosu na 2010. godinu, dok će potrošačke cene u decembru 2011. godine biti za 8,2 odsto veće nego u istom mesecu prošle godine.

Prognoze MAT-a su i da će promet robe u trgovini na malo u ovoj godini imati pad od 6,5 odsto nominalno i 17 odsto realno u odnosu na 2010. godinu, dok će izvoz biti veći za 14,5 odsto, a uvoz robe za
12,5 odsto.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image