• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masovna krađa gasa "na gumicu"

Radnici "Srbijagasa" za 350 evra po sezoni posebnom gumicom potrošačima blokiraju brojilo, zbog čega ono ne očitava potrošnju, piše "Kurir".

Kako saznaje "Kurir", policija uveliko istražuje velike krađe gasa koje se poslednjih nekoliko godina dešavaju u Srbiji.

Već mesec dana saslušavaju se i privode zaposleni u poslovnicama "Srbijagasa" širom Beograda, a privođenja i hapšenja planirana su širom zemlje.

Konkretno, u naseljima u kojima je sproveden gas radnici "Srbijagasa" koji mere potrošnju gasa posebnom gumicom blokiraju brojilo i ono automatski prestaje da se vrti.

Na taj način korisnici gasa račun plaćaju mnogo manje, a potplaćeni službenik za sezonu, tačnije za tri meseca grejanja, od potrošača kome je očitavao brojilo u proseku uzme između 300 i 350 evra.

"U "dilu" učestvuje nekoliko ljudi. Jedan stavi gumicu na brojilo, a njegov čovek koji ga očitava napiše proizvoljni iznos potrošnje. Bilo bi ipak mnogo sumnjivo da baš ništa ne potrošim", priča za "Kurir" jedan od korisnika gasa koji je insistirao na anonimnosti.

Kako kaže, pre ugradnje gumice račun za gas je plaćao 400 evra, a posle toga svega 100.

Tehnički, krađa izgleda ovako: pre montaže merača u ulaznu granu se ubaci odgovarajući gumeni profil. Ova gumica sprečava rad klizača, pa ne dolazi do obrtanja brojčanika.

Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa", kaže za "Kurir" da će odgovorni za sve vrste zloupotreba biti kažnjeni.

"Ovo može da uradi samo neko iz "Srbijagasa" ili strateški partner, jer se merač nakon montaže blombira. Naravno, radnici koji se potplate isto to mogu uraditi posle postavljanja merača, a zatim ga ponovo blombirati", objašnjava Bajatović.

On naglašava da u celoj priči direktnu štetu, pored "Srbijagasa" i ostalih distributera - trpi država.

Milutin Prodanović, pomoćnik ministra energetike za gas, nije mogao da saopšti detalje istrage, ali je potvrdio da država zna koliki su gubici na mreži.

"Naravno, nemamo detaljne podatke, imaju ih "Srbijagas" i distributeri. Apsolutno podržavam ovu policijsku akciju, u kojoj će biti otkriveni svi koji kradu gas. Podsećam da su gubici zbog krađa u elektroenergetskom sektoru čak 64 miliona evra na godišnjem nivou"

Kaznene odredbe predviđaju da će se svako ko priključi objekte, uređaje ili instalacije na prenosni, transportni ili distributivni sistem kazniti za to krivično delo zatvorom do tri godine, a ko koristi energiju bez mernih uređaja zatvorom do jedne godine, piše "Kurir".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image