• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS smanjila svoju, pašće i kamate banaka

Referentna kamatna stopa centralne banke sada 10 odsto, pa se može očekivati da će i banke smanjiti svoje kamatne stope za 0,75 procentnih poena.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije(NBS) je na današnjoj sednici, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i novembarske projekcije inflacije, odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,75 procentnih poena. Tako kamatna stopa umesto 10,75 iznosi 10 odsto, saopštila je NBS.

Pad referentne kamatne stope omogućen je padom inflacije, a njegova posledica koja će svakako prijati zaduženim građanima je da se ova kamatna stopa računa pri obračunu bankarske kamatne stope za kredite koji nisu vezani za stranu valutu.

Inflacija je nastavila da se smanjuje u skladu sa projekcijom centralne banke, koja je objavljena u avgustovskom Izveštaju o inflaciji

Smanjivanje inflacije očekuje se i u narednom periodu, kaže se u saopštenju i dodaje da će ključni dezinflatorni faktori biti oslabljeni troškovni pritisci na rast cena hrane, niska agregatna tražnja, kao i usporeni rast regulisanih cena. Procesu dezinflacije će doprineti i nastavljanje pada inflacionih očekivanja.

Rast svetske privrede će biti, kako se procenjuje, znatno sporiji nego što se donedavno očekivalo zbog rastuće neizvesnosti izazvane krizom javnog duga u pojedinim članicama zone evra.

Prognoze rasta ekonomske aktivnosti za većinu zemalja za ovu i narednu godinu revidiraju se naniže.To se u Srbiji odražava na nižu od očekivane izvoznu tražnju i privredni rast u zemlji, ali i na jačenje dezinflatornih pritisaka.

U uslovima povećane globalne neizvesnosti, podršku očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti daje zaključeni stendbaj-aranžman iz predostrožnosti s MMF-om, kao i upravo objavljena potvrda stabilnog kreditnog rejtinga Srbije, ističe se u saopštenju.

Izvršni odbor i ovaj put potvrđuje uverenje da će se pad međugodišnje inflacije nastaviti i da će se inflacija vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u prvom tromesečju naredne godine.

Kretanje referentne kamatne stope u budućnosti zavisiće od projekcije inflacije i ostvarivanja rizika, pre svega u međunarodnom okruženju i u oblasti fiskalne politike.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra, saopštila je NBS.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image