• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje su to mere za spas građevinaca

Produženje trajanja postojećeg paketa pomoći indusriji, veće subvencije i povoljniji uslovi za hipotekrane kredite, neke su od mera za spas građevinske industrije koje će predložiti resorno ministarstvo.

Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje priprema novi paket mera za spas građevinske industrije Srbije u 2012. godini, potvrđeno je danas Tanjugu u tom ministarstvu.

Paket će obuhvatiti produženu primene Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima ekonomske krize, s obzirom da je bilo predviđeno da važi do kraja ove godine.

Predviđeno je obezbeđivanje novca za nove građevinske projekte u Srbiji, povećanje sredstava za subvencionisane stambene kredite i utvrđivanje povoljnijih uslova za njihovo odobravanje.

Planirano je i pokretanje inicijative kod Narodne banke Srbije da se obavezno učešće za stambene kredite vrati sa 20 na 10 odsto i nastavak izgradnje stambenih kompleksa poput "Stepe Stepanović" na prostoru bivše voždovačke kasarne u Beogradu.

"Zahvaljujući sličnim merama u 2011. je zabeležen rast u građevinskoj industriji i bez tih mera ona bi odavno bila u kolapsu", kažu u ministarstvu.

Resorni ministar Oliver Dulić je već izjavljivao da je situacija sa prodajom stanova na tržištu u Srbiji zabrinjavajuća i da će narednih dana izneti premijeru nekoliko predloga za rešavanje problema u toj oblasti.

"Postoji velika opasnost da će građevinska operativa doživeti kolaps", kazao je Dulić dodajući da se za takvu tešku situaciju mora naći rešenje.

U Srbiji je prošlog meseca prodato oko 30 odsto manje stanova nego u istom periodu 2010.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić je izjavio danas Tanjugu da je najveći problem u platežnoj moći stanovništva i da bi trebalo preispitate cene nekretnina u Srbiji.

"Niža cena se jedino može postići smanjivanjem dela koji na takse uzima država, jer to značajno podiže cenu kvadrata. Izvođači za stambeni kvadrat naplaćuju 350 do 400 evra, u šta ne ulaze razne takse, naknada za zemljište i komunalije", istakao je Rodić.

On kaže da ako bi stambeni kvadrat bio niži samo za oko 200 evra veliki broj porodica bi se odlučio za kupovinu stana.

Rodić je naveo da bi država što pre trebalo da skine naplatu PDV -a za građevinski repromaterijal, kao što je to nekada bilo ili barem da ga vrati sa sadašnjih 18 na četiri odsto, što bi odmah uticalo na smanjivanje cena kvadrata.

"Samo to bi u velikoj meri pokrenulo građevinsku industriju Srbije", naglasio je sekretar Odobra za građevinarstvo u PKS.

U trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti period lane manje je odobrenih stambenih kredita za 15,6 odsto i u 2011. se u celoj Srbiji obavilo svega oko 2.000 kupoprodaja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image