• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF sa Vericom Kalanović

Razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povodom prve revizije aranžmana iz predostrožnosti, nastavljaju se danas razgovorima sa potpredsednikom Vlade Srbije Vericom Kalanović.

Istovremeno nastavljaju se i razgovori na nivou tehničkih eksperata, koji će trajati do kraja posete delegacije MMF-a 15. novembra, rečeno je Tanjugu u Kabinetu potpredsednika vlade.

Misija MMF-a sastala se danas sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem i razgovarala o sprovođenju mera socijalne politike u 2011. i 2012. godini, kao i eventualnim izmenama radnog zakonodavstva u cilju poboljšanja investicione klime u Srbiji.

U susretu sa delegacijom koju je predvodio regionalni predstavnik MMF za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen, ministar Ljajić je istakao da je zahvaljujući rebalansu budžeta za 2011. obezbeđena redovnost svih socijalnih davanja do kraja godine, a primenom novog Zakona o socijalnoj zaštiti, omogućen je veći obuhvat i bolja targetiranost korisnika, ali i povećanje novčanih iznosa namenjenih najugroženijim kategorijama stanovništva.

Govoreći o planiranju budžeta za 2012. godinu, Ljajić je konstatovao da je projektovani zahtev Ministarstva rada i socijalne politike 120 milijardi dinara, što će biti dovoljno za redovnu i punu isplatu svih prava iz oblasti socijalne, dečije i porodične zaštite, kao i prava invalidske i boračke populacije u narednoj godini.

Što se tiče eventualnih izmena Zakona o radu, ministar Ljajić je informisao Alena da je Socijalno - ekonomskom savetu Republike Srbije prosleđen predlog pojedinih promena tog akta.

Ukoliko se postigne saglasnost svih socijalnih partnera, predlog izmena i dopuna Zakona o radu biće prosleđen vladi, a potom i u skupštinsku proceduru, navedeno je u saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike.

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec izjavio je danas da će predstavnici vlade sa Misijom MMF-a u razgovorima sagledati uspešnost izvršenja budžeta za 2011. godinu i osnovne elemente budžeta za 2012.

Sa MMF-om će se razgovarati i o krizi dugova u svetu i efektima koje bi ona mogla da ima na Srbiju, istakao je Bajec i dodao da će, na završnom sastanku sa MMF, biti reči i o tome kako da se naša zemlja boljom ekonomskom politikom aktivnije postavi prema spoljnim dešavanjima, opasnostima od smanjenja investicija i obimu spoljno trgovinske razmene.

On je naveo da bi MMF trebalo Srbiji da sugeriše kako da se spremi za takvu situaciju, kao i kako da se u sistemu u kome mora da se pazi na stabilnost obezbedi prostor za rešavanje problema privrede kao što su nelikvidnost, visoke kamatne stope i nezaposlenost.

Bajec je ukazao i da nema potrebe da Srbija povlači sredstva od 1,1 milijardu evra predviđena aranžmanom iz predostrožnosti sa MMF-om i dodao da o povlačenju nije ni bilo razgovora, jer su devizne rezerve NBS dovoljno velike.

Razgovori srpskih vlasti i misije MMF-a, u okviru prvog kvartalnog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana počeli su na nivou tehničkih eksperata 3. novembra u Beogradu i trajaće do 15. novembra.

Zvanični razgovori počeli su juče plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije, istoga dana delegacija MMF-a sastala se i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Tokom posete misije, koju ovom prilikom predvodi regionalni predstavnik MMF-a za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen, biće razmatrana tekuća makroekonomska kretanja u zemlji i izgledi za privredni rast ove i naredne godine, kao i sprovođenje monetarne politike, primena dogovorenih mera fiskalne politike u kontekstu jačanja fiskalne odgovornosti i strukturne mere.

Aranžman koji je Srbiji odobren 29. septembra u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarde evra) zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste, osim u slučaju platno-bilansnih potreba zemlje.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image