• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Dublja integracija je ključna

Dublja integracija sa EU, i pored ekonomske krize u evrozoni, ostaje najbolja perspektiva za privredni rast zemalja jugoistočne Evrope, navedeno je u "Redovnom ekonomskom izveštaju za jugostočnu Evropu" Svetske banke.

Vodeći ekonomista Svetske banke za zapadni Balkan Ron Hud istakao je na konferenciji za novinare da ta međunarodna institucija prognozira privredni rast u regionu od 2,5 odsto u ovoj godini i 2,1 odsto u narednoj, i to pod uslovom da kriza u evrozoni bude razrešena na odgovarajući način.

"Ukoliko donosioci politika u tome ne bi uspeli, i kriza se pogorša, ekonomski rast u ovim zemljama mogao bi da bude mnogo lošiji", rekao je Hud.

Govoreći o Srbiji, on je ukazao na neophodnost fiskalne konsolidacije, kao i na značajan nivo spoljnog duga koji bi se mogao pokazati kao slaba tačka zemlje, kako se bude razvijala kriza u Evropi.



"Visoki spoljni i rastući javni dug Srbije su ranjiva mesta za prelivanje krize iz Evrope i zbog toga je važno da se poštuju pravila fiskalne odgovornosti", ocenio je.

Hud, je kazao da dobar znak za Srbiju predstavljaju i dobri rezultati Nedelje štednje i da je potrebno nastaviti dobre odnose sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U Crnoj Gori i Srbiji budžetski deficiti su ispod zone visokog rizika, ali su joj veoma blizu i te zemlje kao i Bosna i Hercegovina daleko premašuju kriterijume iz Mastrihta i ključno pitanje je da li su u tim zemljama deficiti na nivou koji se može finansirati, rekao je Hud.

Prema rečima Huda, koji je i autor izveštaja, dublja integracija sa Evropskom unijom (EU) ostaje najbolja perspektiva za ekonomski rast zemalja Zapadnog Balkana i pored usporavanja svetske privrede i previranja u evrozoni.

Hud je kazao da će se efekti daljeg globalnog usporavanja privrede i produžetak neizvesnosti oko krize u evrozoni preliti na privrede zemalja regiona kroz trgovinu i finansije, koje uključuju i priliv direktnih stranih investicije, kreditiranje i priliv doznaka.

Prema njegovim rečima, trgovina sa EU je ključni pokretač izvoza i ukupnog ekonomskog rasta u zemljama regiona i predstavlja između 30 odsto i 50 odsto njihovog BDP.

On je dodao i da prisustvo stranih banaka predstavlja još jedan kanal mogućeg uticaja evropske krize na zemlje regiona jer udeo stranih banaka u ukupnoj aktivi bankarskog sistema regiona iznosi oko 89 odsto.

"Bez obzira na činjenicu da bankarski sistemi u zemljama regiona deluju otporno, uz visoku likvidnost i značajne rezerve kapitala, postojeći rizici kreditiranja i finansiranja se uvećavaju", kazao je Hud.

Na rast rizika, dodao je, pre svega utiču nepovoljni događaji u EU, porast problematičnih kredita u bankama mnogih zemalja regiona i usporeni ekonomski rast.

Hud je upozorio da su gotovo sve strane banke u zemljama regiona iz EU, a banke iz Grčke i Italije drže skoro polovinu imovine. "Dodatni stres za njihove matične banke mogao bi eventualno da stvori novu kreditnu krizu u ovom regionu", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, finansiranje će verovatno ubuduće predstavljati ograničavajući faktor.

"Spoljni dug je porastao, a pad privrednog rasta u zemljama regiona može smanjiti prilive u državnu kasu, što bi povećalo pritisak na javne finansije", kazao je Hud.

U ekonomskom izveštaju za jugoistočnu Evropu, koji će se objavljivati u novembru i maju, navodi se da je fiskalna situacija u zemljama regiona i dalje krhka i da je potrebno da vlade ponovo stvore fiskalne rezerve i pripreme se za konsolidaciju rashoda.

Hud je naglasio da je za nastavak ekonomskog rasta zamalja regiona potreban nastavak struturnih reformi i da pokretači rasta budu investicije i poboljšanje produktivosti.

U izveštaju se navodi i šest indikatora ranjivosti na prelivanje dužničke krize i krize u evrozoni na zemlje regiona.

Prema tim rezultatima Srbija je u visoko rizičnoj zoni po finansijskoj povezanosti, nivou spoljnog duga i deficita računa tekućeg plaćanja.

(agencije/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image