• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gaspromu zgrada Progresa

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da ova kompanija plaća neopravdano visoke troškove transporta gasa mađarskom partneru.

On je najavio da će ruski Gasprom uskoro postati suvlasnik Progresa i dobiti zgradu te firme u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici u Beogradu zbog starog duga u iznosu od 30 miliona dolara duga.

"Sada smo prvi put od osnivanja Srbijagasa, uz pomoć Agencije za energetiku, analizirali ugovor i konstatovali da plaćamo neopravdano visoke troškove transporta mađarskom partneru", rekao je Bajatović za Novi magazin.

Prema njegovim rečima, razlog za to je što Srbijagas već tri godine ima neadekvatnu cenu i prodaje gas na srpskom tržištu po nižoj ceni nego što ga plaća na granici kad ulazi u Srbiju.

"Drugi razlog je neplaćanje. Nama se fakture plaćaju prosečno na 300 dana. Možete li da zamislite koliko nas zbog toga opterećuju kursne razlike", ukazao je Bajatović.

Nedeljnik je objavio da će ruska kompanija Gasprom uskoro dobiti zgradu firme Progres u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici i postati suvlasnik te kompanije.

Bajatović je objasnio da je Progres bivša firma funkcionera Socijalističke partije Srbije Mirka Marjanovića, da je država u njoj većinski vlasnik i da postoji stari dug od 30 miliona dolara.

"Naša ideja je da 'se menjamo'. Da Gasprom dobije udeo u Progresu i uzme tu zgradu, a Srbijagas će uz pomoć države da 'ispegla' taj stari dug", rekao je Bajatović.

Bajatović je dodao i da je u zgradi u Knez Mihailovoj firma "Progres gas trejding" koja se "u vreme Marjanovića" bavila uvozom gasa, a sada ju je preuzeo Srbija gas koji preko nje izvozi u Rusiju seme, smrznuto povrće i sušeno voće.

On je kazao da je Srbija godinu dana ispred ostalih u pripremi izgradnje gasovoda Južni tok i da se od ukupne cene od 1,3 milijarde evra 30 odsto plaća u dve godine, što je ulog Srbijagasa i Gasproma.

Bajatović je najavio da Srbijagas planira da pruzme luku Azotare u Pančevu jer je za kupovinu tečnog naftnog gasa koji se uvozi brodovima, potrebno u Pančevu napraviti terminal za regasifikaciju što košta 80 miliona dolara.

"Mi planiramo da to uradimo i zato će Srbijagas preuzeti luku Azotare u Pančevu. U perspektivi, od četiri moguće gasne centrale kogenerativnog tipa, dve će biti u Beogradu, a jedna u Pančevu", kazao je Bajatović za Novi magazin.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image