• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi komandni centar Rafinerije Pančevo

Predsednik Upravnog odbora ruske kompanije "Gasprom" Aleksej Miler pustio je danas u rad novu komandnu salu u Rafineriji nafte Pančevo u okviru postrojenja za hidrokreking i hidroobradu.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti povećanja efikasnosti proizvodnje i finansijske stabilnosti Petrohemije Pančevo.

Tim događajima prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Aleksej Miler istakao je da je NIS "srce strateške saradnje Rusije i Srbije u sektoru energetike", što je najveća investicija, kako je podvukao, ne samo u Srbiji, već i na čitavom Balkanu.

NIS, kako je naglasio, treba da postane lider na tržištu jugoistočne Evrope, a "Gasprom" pouzdan partner koji će "uvek u roku i na vreme ispunjavati obaveze".

U prvom kvartalu 2012. treba očekivati manji pad cene gasa, najavio je Miler.

Miler nije precizirao koliko će biti pojeftinjenje, objasnivši da to zavisi od cene nafte tipa brent na svetskom tržištu i drugih faktora.

On je dodao i da se rudna renta, koju za eksploataciju nalazišta nafte i gasa u Srbiji plaća NIS, čiji je vlasnik "Gasprom", neće menjati do početka isplativosti investicija koje ta kompanija ima u Srbiji.

Kiril Kravčenko je, takođe, ocenio da NIS treba da postane najbolje preduzeće u Srbiji i regionu i time da svoj doprinos evropskoj budućnosti Srbije.

Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje sa "Gaspromom", kao središtem ekonomske saradnje Srbije i Rusije i istakao da postoji interes da NIS širi svoj energetski uticaj ne samo u regionu jugoistočne, već i srednje Evrope.

"NIS nije samo naša nacionalna industrija, to je industrija koja može biti značajan učesnik na tržištu energenata u čitavom regionu jugoistočne Evrope, ali ima i mogućnosti za prodor u područje srednje Evrope", kazao je predsednik Tadić na svečanosti.

Tadić je izrazio uverenje da će u razgovorima na tu temu naći zajednički jezik sa ruskim partnerima i da će i ruska država, i njeni zvaničnici imati razumevanja za takve naše ideje, ideje koje su kreirane upravo u NIS-u i koje obezbeđuju dugogodišnje funkcionisanje, i širenje energetskog i poslovnog prostora na čitav prostor jugoistočne i srednje Evrope.

On je rekao da puštanje Komandne sale da obezbedi kvalitetnu proizvodnju naftnih derivata i stratešku poziciju Srbije u godinama koje dolaze.

Modernizacija Rafinerije nafte Pančevo, vredna oko 547 miliona evra, počela je juna 2009. godine i treba da bude završena do kraja 2012. godine a u izgradnju postrojenja za hidrokreging i hidroobradu biće uloženo 396 miliona evra.

Realizacija projekta za modernizaciju omogućiće povećanje obima prerade u rafineriji do maksimalno 4,8 miliona tona derivata, što će biti dovoljno za potrebe srpskog tržišta i izvoz u zemlje na Balkanu.

Posle dostizanja projektovanog kapaciteta, obim proizvodnje benzina iznosiće 638.000 tona godišnje, a povećaće se i proizvodnja evrodizela sa današnjih 230.000 tona na više od 1,5 miliona tona godišnje.

Sporazum koji su potpisali NIS i predstavnici vlade o Petrohemiji predviđa izlazak te kompanije iz operativnih gubitaka posle prve faze investicija koja će podići uposlenost kapaciteta fabrike do skoro 100 odsto.

Neophodna ulaganja u iznosu od 62 miliona evra biće obezbeđena preko bankarskih kredita, uz garanciju Republike Srbije.

Takođe, sporazumom je predviđeno restrukturiranje dugova Petrohemije prema Vladi Srbije, Srbijagasu, EPS-u, NIS-u i drugim poveriocima, posle kojeg će uz realizaciju investicija najveći akcionari Petrohemije biti NIS (33,6 odsto), država Srbija i državne kompanije, a predviđeno je i proširenje menadžmenta Petrohemije stručnjacima sa međunarodnim iskustvom u kriznom upravljanju kompanijama.

Kompleks hidrokrekinga i hidroobrade je najveći objekat koji se gradi u okviru programa modernizacije Rafinerije i predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, koji su potpisale Republika Srbija i "Gasprom njeft".

Ostatak novca biće investiran u izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika, kao i na modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture fabrike i realizaciju ekoloških projekata.

Taj kompleks će omogućiti povećanje obima prerade u pančcevoj rafineriji do 4,8 miliona tona nafte godišnje, čime će biti zadovoljene ne samo potrebe srpskog tržišta, već i omogućen izvoz u zemlje balkanskog regiona.

Predsednik Tadić i Miler obišli su posle potpisivanja modernizovani kompleks i upoznali se sa proizvodnim procesima.

Otvaranju objekta u pančevačkoj rafineriji prisustvovali su i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image