• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proradio Banatski dvor!

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru pušteno je danas u rad, uz ocenu predsednika Srbije da je to potvrda ispravnosti odluke o strateškom partnerstvu sa Gaspromom i da Srbija ima potencijal da postane važno energetsko čvorište u jugoistočnoj Evropi.

Boris Tadić je, ističući važnost postojanja kapaciteta za skladištenje energenata, podsetio na probleme koje je Srbija imala pre nekoliko godina zbog blokada isporuka ruskog gasa, zbog čega su trpeli i privreda i domaćinstva.

"Imali smo štete zbog toga što tada nismo imali pune kapacitete gasnog skladišta, sada ih imamo. Građanima smo obećali da ćemo završiti taj posao i evo završili smo ga u saradnji Srbijagasa i Gasproma", rekao je Tadić u Banatskom Dvoru.

Prema Tadićevim rečima, pokazalo se da je odluka o strateškom partnerstvu s "Gaspromom" bila ispravna, i ono će biti uspešno i u budućnosti.

"Verujem da će Srbijagas uspeti da se izbori sa ekonomskim teškoćama, da će u narednom periodu doći do novih investicija u razvoj, ne samo u domenu nafte i gasa, već i oblasti proizvodnje električne energije", kazao je Tadić.

Sa predsednikom Tadićem, sladište u Banatskom Dvoru su posetili i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Tadić je rekao da će sa Milerom danas razgovarati o budućoj sadnji Srbije i "Gasproma" i realizaciji projekta gasovoda Južni tok.

Predsednik Srbije je dodao da će se razgovori o Južnom toku voditi i u budućnosti jer odluke treba da donesu kako ruske energetske kompanije, tako i političko rukovodstvo te zemlje.

Upitan da li se i dalje planira da jedan od krakova Južnog toka prođe kroz Republiku Srpsku, Tadić je rekao da će, kad god bude bio građen gasovod kroz Srbiju, jedan krak ići ka BiH.

"Srbija nikada neće ostaviti RS bez gasnog snabdevanja, a time ni BiH, uostalom i u kriznom vremenu Srbija je bila od pomoći pri snabdevanju stanovništva u toj nama susednoj zemlji", podsetio je Tadić.

Banatski Dvor ima kapacitet od 450 miliona kubnih metara.

Ovaj objekat je u funkciji obezbeđivanja sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije.

Saradnja Gasproma i Srbijagasa na izgradnji Banatskog dvora osniva se na međudržavnom dogovoru o saradnji u industriji nafte i gasa, iz 2008. godine, a dogovor o formiranju zajedničkog projekta potpisan je oktobra 2009.

U zajedničkom preduzeću Gasprom ima udeo od 51, a Srbijagas 49 procenata.




Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler izjavio je da će izgradnja gasovoda "Južni tok" poceti 2013. godine i da će biti završen do kraja 2015. godine i neće biti odlaganja u realizaciji tog projekta.

Miller je rekao, prilikom puštanja u rad podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, da je to prvi objekat u okviru projekta "Južni tok".

Čelnik "Gasproma" je ukazao na zainteresovanost "Gasproma" da investira u izgradnju gasnih centrala u Srbiji, kao i da će realizacija tih projekata biti jedna od tema današnjih pregovora sa srpskim zvaničnicima.

Miler je kazao da će se razgovarati i o dugoročnoj isporuci ruskog gasa za Srbiju po nižoj ceni i dodao da pre konačnog dogovora treba da bude potpisan međudržavni sporazum između Srbije i Rusije o isporukama gasa za sprsko tržište.

On je rekao i da je "Gasprom banka" spremna da otvori filijalu u Srbiji i da je to jedno od pitanja koje će biti razmatrano tokom pregovora.

Miler je podsetio da će danas obići i Rafineriju nafte u Pančevu, gde će otvoriti komandni centar i najavio da će modernizacija te rafinerije biti završena do kraja 2012. godine.

U modernizaciju pančevačke rafinerije biće uloženo 550 miliona evra, rekao je on i dodao da će godinu dana po završetku tog projekta NIS izvoziti naftne derivate u vrednosti od milijardu evra.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image