• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pare Poljaka i Srba u traktore i železnicu

Da bi ekonomska saradnja dve zemlje bila veća od sadašnjih 100 miliona dolara poljskih investicija u Srbiju pobrinuće se projekti zajedničkih ulaganja u traktore i železnicu.

Poljska podržava put Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a na tom putu mnogo značajnijom smatra modernizaciju srpske ekonomije i jačanje ekonomskih odnosa sa Unijom, ali i Poljskom ponaosob, rečeno je danas posle susreta potpredsednika poljske i srpske vlade Vlademara Pavlaka i Božidara Đelića u Varšavi.

Pavlak je istakao da je važno da Srbija ostvari bolje odnose sa Evropom u oblasti ekonomije, investicija i prisupa fondovima EU i da u tom procesu ima punu podršku Poljske.

Dva potpredsednika su razgovarala, u skladu s tim, o ekonomskoj saradnji dve zemlje i novim investicijama u oblasti proizvodnje traktora i, posebno, o mogućnosti investicije od 70 miliona evra u izgradnju železnice u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Srbije Đelićem istakao je da Srbija u ovom trenutku ima pola milijarde dolara godišnje trgovinske razmene sa Poljskom, dok su poljske firme investirale nešto manje od 100 miliona evra u Srbiju.

Međutim, očigledno je da se može više i bolje, a investicija u srpsku železnicu, koju je najavio poljski premijer Donald Tusk u maju u Beogradu, jedan je od takvih primera“, rekao je Đelić Tanjugu posle razgovora sa Pavlakom.

On je dodao i da se radi na projektu koji bi omogućio zajednički nastup srpskog IMR-a sa poljskom firmom „Polmot“ na proizvodnji nove generacije traktora.

Taj projekat, kako je najavio Đelić, mogao bi da bude realizovan 2012. godine, a Srbiji će omogućiti da proizvodi motore evropskog standarda za balkansko tržište, ali i za izvoz.

"Poljska je jedna od najkonkurnetnijih zemalja na našem kontinentu. Bitno je da Srbija bude vezna za jedan od ekonomskih motora Evrope koji danas predstavlja Poljska", ocenio je Đelić.

Đelić boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Varšavi, tokom koje će se sastati i sa ministrom spoljnih poslova Poljske Radoslavom Šikorskim i potpredsednikom spoljnopolitičkog odbora poljskog Senata Marekom Rockijem,

On će takođe održati predavanje na mađunarodnom Insitutu za međunarodnu politiku, a očekuju ga i razgovori sa predstavnicima ekonomske zajednice te zemlje.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image