• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Merkator" odjavio "Agrokor"

Uprava slovenačkog trgovinskog lanca "Merkator" odlučila je danas da povuče podršku prodaji većinskog dela akcija hrvatskom koncernu "Agrokor".

Uprava je to učinila nakon što je saznala da "Agrokor" samostalno učestvuje u kupovini.

"Merkator" je očekivao da će među kupcima biti međunarodne finansijske institucije, kao što je prvobitno predočeno, prenela je slovenačka agencija STA.

To znači da nije bilo moguće postići sporazum sa konzorcijumom kupaca, koji je uključivao Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC) i investicionu kompaniju "Uan ekviti partners", navodi se u saopštenju "Merkatora".

Vesti su usledile nakon što je londonska banka ING, koja upravlja kupovinom akcija u ime prodavaca (grupacije "Pivovarna Laško" i konzorcijuma banaka), saopštila u utorak da je hrvatski koncern jedini kupac.

"Merkator" je naveo da nije uspeo da postigne sporazum koji bi zaštitio njegove interese zbog odsustva ključnih pregovarača.

Sporazum je uslov za podršku prodaji 52,1 odsto akcija kompanije.

Prema trgovinskom lancu, sporazum bi zaštitio finansijsku stabilnost "Merkatora", radna mesta i prava radnika, garancije, poverljive podatke i druge aspekte poslovanja.

"Merkator" je spreman da ponovo razmotri podržavanje prodaje akcija ukoliko se EBRD ili IFC uključe u konzorcijum kupaca, kao što je ranije planirano.

U slučaju da EBRD i/ili IFC žele da postanu direktni vlasnici većinskog dela akcija "Merkatora", uprava kompanije je spremna da investitorima dozvoli punu kontrolu poslovanja i finansija grupacije, navodi se u izveštaju firme.

"Merkator" je dodao da je prisustvo EBRD i IFC kao međunarodnih finansijskih institucija u konzorcijumu bilo jedan od ključnih faktora zbog kojih je uprava započela diskusiju o podršci prodaje akcija "Agrokoru".

Pošto želi da ubrza prodaju, kompanija će 5. decembra izneti više podataka o svom kreditnom portfoliju i portfoliju nekretnina, a 1. januara 2012. će saopštiti ukupnu vrednost svojih nekretnina. Revidirani izveštaj za 2011. biće gotov do kraja februara.

"Merkator" takođe želi da postigne dogovor sa bankama i pivarom "Laško" koji bi se odnosio na rizike u vezi refinansiranja dugova bankama u konzorcijumu prodavaca, jer su neke od njih najveći finansijski partneri "Merkatora".

Pivara "Laško" prodaje 23,34 odsto akcija, a ukupno 28,76 odsto akcija slovenačkog trgovinskog lanca prodaju banke "Abanka", "Banka Celje", "Banka Koper", "Gorenjska banka", "Hipo Alpe Adria", NKBM i NLB, kao i investicioni fondovi "NFD1" i "NFD holding".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image