• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stariji digli ruke od traženja posla

Devedeset odsto ljudi starosti od 50 do 65 godina su "digli ruke" od traženja posla, 37 odsto starijih nezaposlenih bi radilo bilo šta da im se ponudi, a 83 odsto nije zainteresovano za stručno usavršavanje.

Gubitak zaposlenja i njegovo nenalaženje u godinama u kojima čovek još može da radi punim kapacitetom dovodi do socijalne izolacije i gubitka samopoštovanja, rečeno je danas na predstavljanju projekta "Zaustavimo diskriminaciju starijih i podržimo aktivne forme starenja".

"Mladost je sve duža, starost sve brža, a zlatne, srednje godine sve kraće", kazao je sociolog Srećko Mihailović, govoreći o zaključcima istraživanja sprovedenog u okviru projekta Centra za demokratiju.

"Teško je svima bez posla. Ali tu besposlicu teže doživljavaju oni koji su posao imali pa izgubili, nego oni koji ga nikada nisu imali. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog nade (da će pronaći posao)", rekao je Mihailović.

U Srbiji je više od 190.000 nezaposlenih starije od 50 godina, a najmanje 120.000 žena u svojim pedesetim godinama nema posao.

Istakavši da se jezik kojim se govorilo u vreme socijalizma smatrao ideologizovanim, odnosno onim koji prikriva stvarnost, Mihailović je ocenio je i današnji jezik "isti takav, ako ne i još gori".

On je, kao neke od termina koji su uvezeni iz Evropske unije, a neprimenjivi su na domaće radno okruženje, naveo 'fleksibilnost' i 'fleksisigurnost'.

"Niko vam neće reći da 'fleksibilnost' i 'fleksisigurnost' ne otvaraju nova radna mesta", kazao je Mihailović i upozorio da je se za lokalnu upotrebu potrebno koristiti terminima prilagođenim domaćem kontekstu.

Istraživanje koje je osmislio i realizovao Srećko Mihailović, u saradnji sa Vojislavom Mihailovićem, obuhvatilo je analizu i komentare rezultata sličnih istraživanja u drugim zemljama, obradu zvaničnih podataka o zaposlenosti lica starosti između 50 i 65 godina, izvode iz tekstova objavljenih u domaćim medijima o toj temi, kao i intervjue i razgovore u fokus grupama.

Rezultati su publikovani u brošuri "Stariji radnici - neki na poslu, a neki ni posla ni penzije".

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je ocenio, na predstavljanju projekta da je privatizacija, zbog načina na koji je sprovedena u Srbiji, izrodila poslodavce i navodne poslodavce, odnosno one koji se bave isključivo otpuštanjima.

"Srbija je zemlja starih i ona će to sve više da bude. S jedne strane imamo siromašno društvo, a sa druge strane povećane potrebe", rekao je Atanacković.

Negativne implikacije nezaposlenosti primetne su i u odnosima unutar primarnih grupa - ona razara porodice i dovodi do nerazumevanja između različitih starosnih grupa, ali isto tako neretko uništava i brakove.

Sve razvedene osobe sa kojima su autori istraživanja razgovarali kao glavni razlog za razvod naveli su upravo nezaposlenost.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image