• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatkiši će da pojeftine?

Cene slatkiša u Srbiji u narednom periodu mogle bi da budu niže zbog pojeftinjenja brašna i šećera, ističu u konditorskoj industriji.

"Sigurno je da se stvaraju uslovi da svako od proizvođača preispita svoje cene na domaćem tržištu i vidi da li ima prostora za njihovu korekciju", rekao je za Tanjug predsednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miroljub Aleksić.

On je dodao da je, zahvaljući inicijativi i realnijoj politici Ministarstva za trgovinu i poljoprivredu, pojeftinilo brašno i šećer što otvara mogućnost i za snižavanje cena konditorskih proizvoda.

Aleksić je objasnio da sećer učestvuje u strukturi proizvoda količinski od 15 do 45 odsto, a u strukturi cene kao jeftinija sirovina još u manjem procentu.

"Ako uzmemo da je pojeftinio šećer za 20 procenata, to se reflektuje u zavisnosti od učešća i vrste proizvoda, u rasponu od dva do sedam odsto", dodao je on.

Aleksić je ipak podsetio da svi proizvođaci imaju zalihe i još uvek koriste šećer koji su nabavljali po mnogo višim cenama od sadašnjih dok i ostali inputi proizvodnje stalno rastu.

Vlada Srbije je 4. novembra donela odluku da Republička direkcija za robne rezerve interventno proda do 3.000 tona belog šećera mesečno u naredna dva meseca, i to po maloprodajnoj ceni do 95 dinara po kilogramu.

Isporuka šećera po nižoj ceni počela je 8. novembra, a ta intervencija uticala je i na snižavanje cene šećera za industrijsku preradu sa skoro 96 na manje od 80 dinara za kilogram, što je ocenjeno kao pozitivan signal za pojeftinjenje slatkiša.
Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković rekao je da postoji mogućnost da se konditorskoj industriji pomogne i u pogledu sniženja cena mleka u prahu, što bi takođe otvorilo prostor za pojeftinjenje konditorskih proizvoda.

On je dodao da je domaća proizvodnja mleka u prahu skromna i nedovoljna dok su potrebe konditorske industrije četiri, pet puta veće od domaće proizvodnje.

Slatkiši u Srbiji od septembra do novembra poskupeli su u proseku između šest i 25 procenata, a pad standarda i kupovne moći stanovništva uveliko se odrazio i na promet slatkiša.

Za devet meseci 2011. godine u Srbiji je prodato nešto manje od 91.000 tona konditorskih proizvoda, od čega 61.500 tona na domaćem tržištu i 29.200 tona u izvozu, što je za 11 odsto ili 11.200 tona manje u odnosu na isti period 2010. godine.

Kako je rečeno u PKS, na domaćem tržištu prodaja slatkiša je opala za 13 odsto ili 9.600 tona, a na izvoznim za pet odsto ili 1.600 tona.

Slabljenje kupovne moći stanovništva uticalo je na pad ukupne potrošnje konditorskih proizvoda za 15 procenata ili za oko 13.000 tona u odnosu na isti period 2010. kada je potrošnja iznosila oko 85.000 tona.

Na tržištu Srbije potrošeno je u ovom periodu nešto manje od 72.000 tona konditorskih proizvoda, u čemu dominantan udeo imaju domaći proizvodi -85,6 odsto u odnosu na uvoz od 14,4 odsto.

Smanjenje potrošnje konditorskih proizvoda u Srbiji odrazilo se i na uvoz ovih proizvoda, koji je za devet meseci 2011. godine u odnosu na godinu ranije manji za 25 procenata ili za 3.448 tona.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image