• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako će izgledati dan propasti evra

Navodno postoji "fantastičan scenario" za nestanak evra koji je napravljen u Nemačkoj, prenose pojedini svetski mediji. Sve će se desiti "u jedan ponedeljak".

Ruski portal Finmarket izeštava, pozivajući se na pisanje italijanskog elektronskog glasila "Quotidiano.net, da postoji "fantastičan scenario" za nestanak evra koji napravljen u Nemačkoj, gde i dalje postoji snažno protivljenje postojanju zajedničke valute 17 članica Evropske unije (EU).

Prema toj informaciji, autor plana za eliminisanje evra je, navodno, Dirk Majer, profesor prestižnog Hamburškog univerziteta "Helmut Šmit".

Mejerov plan predviđa da sve počne jednog ponedeljka, kada će nemačke banke biti zatvorene za domaće klijente i strance. Sledećeg dana banke će plasirati nove evropske novčanice, koje će se od starih razlikovati specijalnim magnetnim žigom, a stanovnicima Nemačke i strancima će biti zabranjeno unošenje starih novčanica.

U toj proceduri banke će imati pomoć države, s tim što će dva meseca nakon početka procesa eliminacije evra Nemačka objaviti izlazak iz evrozone, a vodeću evropsku ekonomsku silu će slediti Holandija, Finska i još neke zemlje.

Ekonomisti su izračunali da bi takva finansijska operacija biti jeftinija od pokušaja spasavanja zajedničke valute evrozone. Banke i osiguravajuće kompanije bi u toj proceduri imali gubitke od 225 do 340 milijardi evra (10-14 odsto bruto domaćeg proizvoda Nemačke), dok će napori za spas zajedničke valute "evrolenda" koštati Nemačku do 556 milijardi evra.

Budućnost evra će, međutim, zavisiti i od odluka samita EU koji je zakazan za 9. decembar. Na tom skupu bi, kako navode analitičari u Briselu, mogli da se razmotre predlozi novih propisa ekonomskog upravljanja u zoni evra, koji će uštedeti vreme za usvajanje odluka i oštrije kontrolisati budžetsku disciplinu u zemaljama regiona.

Rukovodioci mnogih velikih svetskih banaka, uključujući "Morgan Stenli" i UBS AG, pozvali su vlade zemalja zone evra i Evropsku centralnu banku da pojačaju borbu sa krizom koja ugrožava celu Evropu, a preti i ostatku planetarne ekonomije.

Organizacija za ekonomski razvoj i saradnju (OECD) takođe je upozorila da je neophodno hitno preduzimanje odlučnih mera kako bi se zaustavilo dalje širenje dužničke krize u evrozoni.

Predsednik Saveta Evrope Herman van Rompaj je ponovio da evro "neće propasti", dok je istovremeno kreditna agencija "Mudis" ocenila da "nezadrživo jačanje" krize ugrožava rejtinge svih zemalja zone evra.

Guverner centralne banke Francuske Kristijan Nojer je početkom ove sedmice ponovo izrazio poverenje u budućnost evra, uz napomenu da je to njegovo uverenje "jače nego ikad", bez obzira što se dužnička kriza u Evropi značajno produbila i sve više ugrožava globalnu ekonomiju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image