• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pare EU i Svetske banke za srpske inovacije

Srbija je potpisala ugovor o projektu bespovratne pomoći iz IPA fondova za razvoj inovacionih kompanija, ukupne vrednosti 8,4 miliona evra.

Nakon potpisivanja sporazuma potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je rekao da Program ranog razvoja "velika stvar za Srbiju" i "da otvara mogućnost da izvozi pametne proizvode, a ne pametne ljude".

Đelić je kazao da je Programom ranog razvoja, za koji je danas objavljen prvi javni poziv, predviđeno da tri miliona evra dobiju male i srednje visokotehnološke kompanije za finansiranje razvoja projekata koji su u ranoj fazi razvoja i čiji je završetak planiran u roku do godinu dana.

Kompanije će za razvoj dokazivanja koncepta, protitipa i pripreme poslovnih planova dobiti pomoć u iznosu 80.000 evra. Program ranog razvoja će, kako je saopšteno, finansirati do 85 odsto ukupnih troskova projekta.

Đelić je rekao da je planirano da sledeće godine tri miliona evra dobiju veće visokotehnološke kompanije, za projekte ne dve godine, a pojedinačna pomoć će biti do 300.000 evra.

Prema njegovim rečima, Program ranog razvoja će dovesti do dodatnih instrumenata srpskog Fonda za inovacionu delatnost, uključujući ulaganja u kapital i učešće privatnog sektora u finansiranju inovacija.

Razvoj inovacija je, kako je ocenio, jako je važan za Srbiju, jer je, kako je istakao, Evropska unija u perodu od 2014. do 2020. za nauku opredelila 80 milijardi evra.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je danas prvi put potpisan ugovor o projektu u okviru IPA fondova koji podržava nacionalni sistem inovacija.

On je rekao da je to važan projekat za razvoj inovacija u Srbija i da je Srbija veoma značajno tržište koje privlači investitore i u uslovima ekonomske krize.

Direktorka Fonda za inovacionu delatnost Ljiljana Kundaković je objasnila da se projekat sprovodi u saradnji sa Ministarstvom nauke, Svetskom bankom i delagacijom EU u Srbiji i da ima tri kompononente.

Prema njenim recima, prva komponenta je za jačanje kapaciteta tog fonda kako bi mogao da podržava razvoj inovacionih kompanija i za te namene će, kako je navela, bit upotrebljeno 2,4 milioan evra.

Druga je finansijski deo za podršku rada inovacionih kompanija u ukupnoj vrednosti od šet miliona evra, a treća komponenta projekta je tehnička pomoć koju Svetska banka daje institutima za istraživanje i razvoj kako bi njihovi istraživački projekti postali komercijalni", rekla je Kundaković.

Ministar porsvete i nauke Žarko Obradović je istakao da Fond ovim projektom želi da ohrabri sve mlade naučnike da znanje, kreativnost i maštu usmere na komercijalizaciju svojih projekata.

Prijave za pomoć u okviru prvoj javnog poziva za Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnosto mogu da se podnesu preko sajta rog fonda www.inovacionifond.rs do 31. januara 2012. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image