• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD nam prognozira veći rast BDP-a nego MMF

Ceo region će rasti tek između 2 i 3 odsto u 2012. ali za Srbiju EBRD predviđa rast od 2,3 odsto, što je više od 1,5 odsto koliko je prevideo MMF.

Privredni rast u jugoistočnoj Evropi u 2012. biće "spor i oklevajući", ocenio je danas u Beogradu glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Piter Sanfi (Peter Sanfey).

Na predstavljanju Izveštaja o tranziciji "Kriza i tranzicija:
perspektive ljudi", on je rekao da većinu zemalja regiona u sledećoj godini očekuje niži privredni rast nego što je procenjivano u oktobru.

"Iz trenutne perspektive oktobarske prognoze su suviše optimistične i biće verovatno revidirane naniže u januaru", rekao je glavni ekonomista EBRD-a za jugoistočnu Evropu.

Analitičari EBRD-a su u oktobru procenili da će privredni rast u većini zemalja jugoistočne Evrope biti između dva i tri odsto, uključujući i Srbiju za koju je EBRD predvideo rast od 2,3 odsto, dodao je Sanfi.

Ova prognoza je zanimljiva jer je sa MMF pri poslednjoj reviziji sporazuma iz predostrožnosti prognozirao još manji rast od ovoga - svega 1,5 odsto.

Kao ključna postignuća Srbije u prethodnom periodu, Sanfi je naveo napredak u evrointegracijama i očuvanu makroekonomsku stabilnost.

Sanfi je ocenio da će "Srbija uskoro dobiti status kandidata", bez obzira kakva će biti ovonedeljna odluka Evropskog saveta.

Prema njegoj oceni, pozitivno je što se nastavljaju ulaganja u infrastukturu i privatne investicije.

Sanfi je naveo da su ključni izazovi u 2012. za Srbiju pripremanje za pretpristupne pregovore i dalji nastavak fiskalnih reformi koje će se, prema njegovim očekivanjima, nastaviti nakon izbora.

Izazovi za vladu će biti smanjenje javne administracije, ali i reforma penzijskog sistema, ocenio je glavni ekonomista EBRD za jugoistočnu Evropu Piter Sanfi.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image