Notu o tome su razmenili ambasador Nemacke u Srbiji Volfram Mas i direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, a prisustvovao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Olivera Dulića.

Ambasador je novinarima rekao da je pomoć Nemačke dokaz podrške Srbiji.

"Samo u ovoj godini Nemačka je ukupno za Srbiju izdvojila 232 miliona evra, što je skoro dvostruko više nego prethodne godine", kazao je Mas i dodao da je ukupna pomoć Nemačke za Srbijuod 2000. godine iznosila 1,2 milijarde evra.

On je istako da novcem koja je danas odobren Srbiji Nemačka želi da pomogne unapređenje eksploatacije biomase kao izvora energije, jer je to važno i za ekonomski razvoj Srbije i za njeno priblizavanje Evropskoj uniji.

U ukupnom potencijalu obnovljivih izvora energije u Srbiji bioamsa, prema rečima Masa, ima udeo koji je procenjen na 60 odsto, a da Srbija, prema podacima iz 2009. godine, uvozi 45 odsto potrebnih energenata.

"Zbog toga Srbija mora da iskoristi sopstvene potencijale da bi smanjila zavisnost od uvoza energenata", rekao je Mas.

Nemačka, kako je istakao, želi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, ali mora da ispuni preduslove definisane pre 15 godina, kao i svaki dugi kandidat.

"Bilateralnom podškom šaljemo jasne signale da je Nemacka partner Srbije u procesu probližvanja EU", naglasio je Mas.

Dulić je rekao da očekuje da Srbija postane veliki proizvođač biomase, koja je najveć potencija u obnovljivim izborima energije, jer će njeno korišćenje omogućiti pojeftinjenje energenata i otvaranje destine hiljade radnih mesta, naročito za ugrožene socijalne kategorije.

"Danas odobrena pomoć Nemačke stvara okvir za buduće investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, odnosno biomase, jer će svima koji budu želeli da se bave tom delatnošću biti dostupni povoljni krediti", kazao je Dulić i dodao da Srbija ima dobar zakonski okvir za korišće obnovljivih izvora energije.

Delević je rekla da je najveći deo pomoći koji je Nemačka odobrila Srbiji iskorišćen za energestki sektor, vodosnabdevanje, zaposljavanje, održivi razvoj, sudstvo i državnu upravu.

Nemački kredit za projekte obljnovljih izvora energije korisnicima u Srbiji će biti odobravan preko Nemačka razvojne banke KfW, a još nisu precizirani uslovi. Očekuje se da će pozajmice biti na rok od
15 godina, sa grejs periodom od tri do pet godina i godišnjom kamatnom stopom od 2,5 do tri odsto.

(Beta)