• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS i Austrijanci istražuju gas po Mađarskoj

Naftna industrija Srbije i kompanija RAG istraživaće naftu i gas oko Segedinau i deliti profit od proizvodnje po pola.

Cilj sporazuma, koji je potpisan danas, je da se udruže investicije i podele rizici u istraživanju i budućoj proizvodnji u oblasti Kiškunhalaš. Otvaranje prvih bušotina planira se u 2012. godini.

Glavni direktor RAG-a (Rohoel-Aufsuchungs Aktiengesellschaft) Markus Mitereger rekao je novinarima u hotelu Sofitel da ne može da se kaže koliko ima nafte i gasa u navedenoj oblasti i da će to moći da se kaže posle prvih probnih bušotina sledeće godine, ali da na osnovu iskustva može reći da u tom području ima naftnih i gasnih resursa.

"Impresionirani smo što vidimo da NIS godišnje u Srbiji proizvede 900.000 tona nafte godišnje. I bili bismo veoma srećni ako bi samo deo toga na duži rok proizveli u zajedničkom poduhvatu u Kiškunhalašu", rekao je Mitereger.

Generalni direkotr NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je vrednost geoloških istraživanja oko 10 miliona evra koje će uložiti NIS u Mađarskoj, dok će u narednih pet do sedam godina dve kompanije zajedno uložiti sto miliona evra u ovaj projekat.



Kravčenko je rekao da se procenjuje da su šanse za pronalaženje nafte i gasa na jugu Mađarske 80 odsto.

"Bušenje počinjemo početkom sledeće godine. Ovo nalazište je veoma blizu srpske granice i ono je geološki povezano s regionom gde već proizvodimo naftu i gas. Zbog toga smo sigurni da ćemo u narednu godinu do dve naći dobre rezerve", rekao je Kravčenko.

On je rekao da se NIS koncentriše na Panonski bazen i da pored Srbije ima projekte u Republici Srpskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

"Naša je procena da će svi projekti biti uspešni i očekujemo uspeh u sledeće dve tri godine", dodao je generalni direktor NIS-a.

Sporazum su potpisali Kravčenko i izvršni direktori RAG Mađarska Ernst Buršvajger i Karolj Varga.

RAG i NIS su zaključili sporazum o zajedničkom istraživanju i razvoju resursa nafte i gasa goriva, a licencu za istraživanje na površini od 2.255 kvadratnih kilometara ima mađarska podružnica RAG-a.

Operater proizvodnje biće RAG Mađarska, a troškovi istraživanja, ocenjivanja, razvoja i proizvodnje biće podeljeni u skladu s učešćem u potpisanom sporazumu.

Kompanija RAG bavi se istraživanjem i proizvodnjom u Austriji, Nemačkoj i Poljskoj, a pored istraživanja i proizvodnje ona je jedna od najvećih evropskih kompanija za podzemno skladištenje gasa.

Širom centralne Evrope skladišta tog preduzeća i njegovih partenra imaju kapcitet za pet milijardi kubnih metara gasa, što bi od 2014. trebalo da se poveća na šest milijardi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image