• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ikea" kraj "Kike" ili u Bubanj potoku

Prvobitni plan "Ikee" da prvi tržni centar u Srbiji gradi u Zemunu, na zemljištu Instituta za stočarstvo, propao je, kako saznaje "Press", zbog preterivanja švedske kompanije u zahtevima.

Zbog toga će Šveđani tržni centar graditi na Bežanijskoj kosi, na zemljištu iza pumpe, gde je distributivni centar "Robnih kuća Beograd", nedaleko od salona nameštaja austrijskog lanca "Kika", ili u Bubanj potoku.

Tačna lokacija zavisi od toga da li će sadašnji vlasnici uraditi konverziju zemljišta, a da bi to bilo rešeno mora prethodno da se uradi procena ukupne imovine RK "Beograd", uključujući i objekte na Kosovu.

Ukoliko se sve to ne završi do polovine sledeće godine, "Ikea" će graditi u Bubanj potoku, na lokaciji koja pripada "Eurosalonu", kaže izvor "Pressa", dobro upućen u pregovore sa švedskom kompanijom..


Pregovori sa "Ikeom" vode se dugo, još od trenutka kada su odustali od prvobitne ideje da zemljište dobiju u zamenu za izgradnju fabrike u Srbiji koja bi proizvodila nameštaj za njih i čime bi se uposlio ne mali broj radnika.

Pregovore da se gradi na lokaciji u Zemunu Šveđani su vodili sa predstavnicima gradske vlasti, koju je u poslednjih šest meseci predstavljao gradski arhitekta Dejan Vasović.

"Mnogobrojni zahtevi "Ikee" su ispunjeni. Urađen je jedan od najbrže rađenih planova detaljne regulacije (PDR) za lokaciju pored autoputa, na zemljištu Instituta za stočarstvo.

Angažovanjem grada i gradonačelnika lično rešen je problem sa tim institutom, kao i niz drugih problema poput onog sa "Srbijašumama" oko drveća i rastinja na tom zemljištu, kao i problem sa antenom Kontrole leta, koja se nalazila sa druge strane autoputa i zbog koje je postojala zabrana izgradnje bilo kakvih objekata u velikom prečniku oko nje.

Dogovoreno je, naime, da se može graditi do visine, odnosno kote sa koje antena šalje i prima talase. Sa "Putevima Srbije" usaglašen je izgled petlje na autoputu kao i paralelnih saobraćajnica kojima bi se dolazilo do "Ikee" i ostalih privrednih sadržaja koji bi se u tom delu gradili", navodi izvor "Pressa".

Predstavnici "Ikee" su sve što je dogovoreno izneli i na Bordu direktora.

"Kada je već izgledalo da je sve u redu, oni su se pojavili sa novim zahtevima oko pomeranja i proširenja saobraćajne petlje. U gradu su tada procenili da su Šveđani preterali i povukli su se iz daljih razgovora. Tako je otpala ta lokacija", objašnjava ovaj sagovornik.

Ispostavilo se, međutim, da je sve vreme dok je pregovarala i postavljala uslove državi i gradu, "Ikea" pregovarala i sa privatnim vlasnicima raznih parcela na drugoj lokaciji, na Bežanijskoj kosi.

U kompaniji "Ikea" u Srbiji nisu želeli da komentarišu ove informacije dok, kako je rečeno, posao oko kupovine zemljišta ne bude završen.

Lokaciju tržnog centra ne možemo da otkrijemo, jer je sve još u fazi pregovora, a ne mogu da otkrijem ni sa kim pregovoramo. To je poslovna tajna dok se ugovor ne potpiše", kaže Igor Štefanac iz te kompanije u izjavi za "Press".

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja juče su rekli za ovaj list da su u toku administrativne provere za realizaciju projekta izgradnje "Ikeinog" objekta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image