• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Potrošnja samo koliki je guber

Guverner NBS poručio je da će 2012. biti izazovna godina i da neće moći da se troši više od onoga što se stvori.

"Centralna banka će u narednoj godini nastaviti da svojim merama čuva stabilnost cena i celokupnog finansijskog sistema u Srbiji, kao njen ključni doprinos popravljanju uslova za rast ekonomske aktivnosti i zaposlenosti u zemlji", rekao je guverner Dejan Šoškić u razgovoru sa novinarima.

Kontinuirani pad međugodišnje inflacije, devizne rezerve zemlje na istorijski najvišem nivou i dinar kao jedna od najstabilnijih valuta u regionu, neki su od rezultata rada NBS u 2011 godini koje je istakao guverner.

On je procenio da će pad inflacije i smanjenje referentne kamatne stope doprineti daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u Srbiji što će imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost.

NBS će nastaviti da podstiče korišćenje dinara, jer se time, kako je naglasio Šoškić "smanjuju rizici, povećava efikasnost monetarne politike i stvaraju uslovi za zdravo i dugoročno održivo smanjenje kamatnih stopa u finansijskom sistemu naše zemlje, što je u interesu i privrede i građana i banaka."

"Stabilnost finansijskog sistema je očuvana i pojačana uvođenjem nove i naprednije regulative za upravljanje rizicima banaka (tzv. Bazel 2) i dodatnog jačanja domaćeg bankarskog sektora kroz dokapitalizaciju", rekao je Šoškić.

Šoškić je rekao da devizna štednja u Srbiji i devizne rezerve trenutno iznose rekordnih 7,6 milijardi evra, odnosno 11,5 milijardi evra.

"NBS očekuje snažan pad međugodišnje inflacije u prvom tromesečju 2012. godine i njen povratak u granice cilja do marta, nakon čega bi trebalo da ostane na niskom ciljanom nivou", naglasio je guverner.

Dinar je, kako je dodao, tokom ove godine, uz minimalne intervencije NBS na deviznom tržištu i u uslovima pada kreditnog rejtinga zemalja u regionu, predstavljao valutu koja je pokazala najveću stabilnost u poređenju sa valutama zemalja sa istim, slobodnim, režimom deviznog kursa (Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija, Turska).

Šoškić je podsetio da je u 2011. godini na predlog NBS donet Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga čiji je cilj zaštita građana u finansijskim transakcijama, dostizanje standarda Evropske unije u toj oblasti i dalje jačanje poverenja u finansijski sistem zemlje.

Komentarišući najavu ograničavanja trgovačkih marži na osnovne prehrambene proizvode guverner je istakao da to ne sme da bude dugoročna mera.

Stabilnosti cena, prema njegovim rečima, više doprinosi jačanje tržišne konkurencije nego administrativne mere.

"Za sistem je važna slobodna konkurenciji i bilo kakvo administriranje treba da bude primenjeno na kratak rok i u slučaju kada postoje neke nepravilnosti na tržištu", ocenio je Šoškić.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image