• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPS: Cene ne zidaju trgovci već monopolisti

Osnovne životne namirnice nisu skupe zbog visokih marži trgovaca već zato što u proizvodnji ne postoji dovoljno razvijena konkurencija.

Unija poslodavaca Srbije (UPS), u reakciji na vladinu odluku da se umeša u tržište i silom propisa ograniči maržu (zaradu) trgovaca, kaže da određene kompanije koriste da zarade desetostruko u odnosu na trgovce.

"Iz profita koji su ostvarile pojedine šećerane i mlekare u Srbiji u odnosu na veće trgovinske lance u 2010. godini vidi se ko zapravo profitira na prodaji osnovnih životnih namirnica", navodi se u saopštenju UPS-a.

Dodaje se da zvanični podaci pokazuju da su određene mlekare i šećerane imale i do 15 puta veći profit od trgovinskih kompanija u prošloj godini, u kojoj je promet u trgovinima bio za 14,7 odsto manji nego u 2008. godini.

"Istovremeno, kada se zarada trgovinskih kompanija istanjila određeni igrači na tržištu šećera i mlečnih proizvoda višestruko su profitirali", naglašava UPS i dodaje da posebno veliki problem sa tržištem šećera imaju proizvođači konditorskih proizvoda kojima "pojedine domaće šećerane uzimaju stotine miliona dinara unapred a zatim kasne sa isporukom šećera koji je još i skuplji nego u inostranstvu".

Dodaje se i da se od 1. januara 2007. do 1. septembra 2011. ukupno opterećenje po jedinici proizvoda u Srbiji povećalo za 58,5 odsto u proseku, a razlog za to je Vlada Srbije i različita ministarstva, odnosno lokalne samouprave u tom periodu uvele ukupno 24 nova opterećenja (porezi, takse, naknade, više cene komunalnih usluga za privredu i drugo) proizvodnim i trgovinskim kompanijama, ali i sektoru usluga.

"U prehrambenoj industriji ukupan broj opterećenja poslovanja 2005. godine bio je 27, a u septembru 2011. godine 51, dok je u Nemačkoj svega 24, pa uz veće subvencije koje ta država daje prehrambenoj industriji i sa svega šest državnih agencija, dok ih je u Srbiji 131, neumesno da se Srbija poredi sa Nemačkom", piše u saopštenju.

UPS naglašava i da je zbog preskupe države privreda Srbije preopterećena i zato su domaći proizvodi često skuplji od istih proizvoda u razvijenim evropskim zemljama.

U saopštenju dostavljenom medijima UPS traži od Ministarstva poljoprivrede i trgovine Srbije da odgovori zašto se ovi podaci prećutkuju u javnosti i tako stvara negativna atmosfera u kojoj su isključivo trgovci odgovorni za visoke cene osnovnih životnih namirnica.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image