• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na snazi novi budžet, nove akcize

U Srbiji je od 1. januara stupio na snagu novi republički budžet koji ima antikrizni karakter, "težak" oko 890 milijardi dinara, uz prihode od oko 750 milijardi dinara i deficit od oko 140 milijardi dinara. Stupile na snagu i izmene Zakona o akcizama.

Budžet za 2012. godinu baziran je na rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto, inflaciji ispod šest odsto i smanjenju deficita sa ovogodišnjih 4,5 na 4,25 odsto BDP.

Budžetski deficit je, prema rečima premijera Mirka Cvetkovića, glavna fiskalna antikrizna mera, koji će biti upotrebljen za investiranje u infrastrukturu i podsticanje proizvodnje, jer u situaciji kada postoji strah od recesije - najbolji odgovor je budžet sa deficitom.

Prema obrazloženju kreatora budžeta, budžetski deficit u 2012. prevashodno će biti finansiran iz zaduživanja države, kao i u 2011. godini, a ta sredstva neće se koristiti za isplatu zakonom utvrđenih prava, već isključivo za razvojne projekte.

Budžetom za ovu godinu predviđen je nastavak podrške privredi i poljoprivredi kako bi se pospešio rast izvoza, privukle strane investicije, obezbedilo stvaranje radnih mesta i očuvao standard građana.

Ukupne subvencije povećane su za 10 odsto ili za 7,6 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu i iznosiće oko 60 milijardi dinara, troškovi administracije smanjeni su sa 3,7 odsto na tri procenta odsto, nabavke finansijske imovine smanjene su za 19,4 milijardi dinara, a nabavka robe i usluga za milijardu dinara.

Na osnovu budžeta za 2012. može se zaključiti da će većina državnih institucija i ministarstava, nominalno imati veće izdatke nego ove godine, ali ima i onih kojima su rashodni smanjeni poput Ministarstva ekonomije, za 24,2 milijarde dinara, i Ministarstvu odbrane za 23,1 milijarde dinara.

U novoj godini, u Srbiji su stupile na snagu izmene Zakona o akcizama, prema kojima će minimalna akciza po paklici cigareta biti povećana sa dosadašnjih 61 na 71 dinar.

Ministarstvo finansija predviđa da će izmenama akciza na cigarete godišnji prihodi budžeta biti povećani za oko 1,3 milijarde dinara.

Domaći proizvođači cigareta već su najavili da će poskupeti svoje proizvode, jer od 100 dinara prihoda od najprodavanijih cigareta - čak 78 uzima država kroz akcize, porez na dodatu vrednost i druge dažbine.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image