• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrkonjić obišao beogradsku obilaznicu

Ministar za infrastrukuru i energetiku obišao je danas gradilište obilaznice oko Beograda od Orlovače do Straževice.

"Obilaznica oko Beograda je jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, a možda i na Balkanu. To je savršena potvrda da je Vlada Srbije dosledna projektima koje je zacrtala kao najprioritetnije", rekao je Mrkonjić tokom obilaska radova na izgradnji mosta preko Kijevskog potoka.

Mrkonjić je kazao da je reč o projektima za izgradnju putnog i železničkog Koridora 10, Koridora 11, odnosno autoputa od Beograda prema Čačku.

Ministar je podsetio da se na delu od Orlovače do Straževice grade tri velika mosta dužine oko 1.300 metara, da će se kvalitet objekata koje grade naši mostograditelji videti već tokom ove godine i izrazio zadovoljstvo zbog dinamike kojom se obavljaju radovi na obilaznici oko Beograda.

On je istakao da je prošle godine završena izgradnja novog mosta preko Dunava kod Beške, dugačkog 2,2 kilometra, da je otvorena za saobraćaj obnovljena "Gazela" u Beogradu i da je završena izgradnja mosta preko Ade u Beogradu.

Mrkonjić je, govoreći o mostovima, istakao da je u toku i izgradnja železničkog mosta kod Ćuprije na železničkom koridoru 10, novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu i mosta preko Dunava između Zemuna i Borče u Beogradu.

Ministar je rekao da su za sve te projekte obezbeđena sredstva iz kredita međunarodnih banaka, a ne iz budžeta, kao i da će sav novac biti potrošen kako je i namenjeno.

Mrkonjić je pohvalio graditelje što rade i tokom praznika i sa njima popio vruću rakiju.

Direktor sektora za izgradnju mostova u preduzeća "MBA" Radoslav Uskoković je rekao da će most preko Kijevskog potoka biti dugačak oko 550 metara, da je već izgrađen do polovine i da radovi teku prema predviđenoj dinamici.

"Očekujemo da završimo ovaj most do kraja aprila i da ovaj deo obilaznice bude otvoren za saobraćaj već početkom maja", kazao je Uskoković.

On je reka da je na tom delu veoma nepristupačan teren i da je taj most komplikovan za gradnju.

Predstavnik "Koridora Srbije" Branko Šukovez je kazao da izvođač izvodi radove kvalitetno i kako je predviđeno.

On je naveo da je planirano da sva tri mosta budu završena do maja ove godine, kao i trasa autoputa od petlje Orlovača do tunela Straževica (sektor B5). Radovi na obilaznici oko Beograda se izvode i na petlji Batajnica i trasi od Batajnice do Dobanovaca.

Radovi na izgradnji obilazanice na sektoru B5, vredni oko dve milijarde dinara, finansiraju se iz kredita Evropske investicione banke, od čega je oko 1,2 milijarde za mostove i 823 miliona za trasu, dodao je Šukovez.

Savetnik ministra infrastrukture Dejan Kovačević istakao je da je na tom delu obilaznice veoma težak teren za radove i da su stubovi mostova visoki oko 40 metara.

Na trasi od Ibarske magistrale do Avalskog puta u toku su radovi na izgradnji tri velika mosta - most br. 13 preko Kijevskog potoka, dužine 555 metara, most br. 14 dužine 73 metra i most preko Topčiderske doline u dužini od 661 metar.

Ukupna dužina obilaznice od Dobanovaca do Bubanj potoka iznosi 47,4 kilometra i, prema najavama "Puteva Srbije", trebalo bi, sa punim profilom, odnosno sa šest traka i projektovanom brzinom od 120 kilometra na čas, da bude gotova do kraja 2013.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image