• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investicije i zapošljavanje prioritet u 2012.

Potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović izjavila je da će u ovoj godini prioritet biti privlačenje investicija u našu zemlju i otvaranje novih radnih mesta, kao i razvoj infrastrukture i podizanje standarda građana.

Svi programi koji su dali rezultate u prethodnom periodu biće nastavljeni u 2012, rekla je Kalanovićeva za Tanjug navodeći da će se pregovarati i sa svim zainteresovanim investitorima, kojima treba stvoriti uslove da dođu i ostanu u Srbiji.

Potpredsednica vlade je istakla da će se u narednom periodu baviti aktivnim merama za zapošljavanja kako bi se održao ili povećao postojeći nivo zaposlenosti ovoj godini.

"Ova godina će biti izborna i prosto ne možemo da sklonimo u stranu činjenicu da Srbija u izbornoj godini, gotovo po pravilu, gura pod tepih najveće probleme", istakla je Kalanovićeva dodajući da bi trebalo promeniti tu lošu praksu.

Ona je naglasila da je "potpuno jasno da će u periodu pred izbore biti velikih reči i obećanja - da će se za tri meseca završiti ono što nije urađeno u prethodne tri godine".

Kalanovićeva je rekla da se ona time neće baviti već mnogim malim projektima koji čekaju na realizaciju, kao i problemima običnih ljudi.

"Ne smemo da zaboravimo ni da će 2012. biti godina u kojoj će još uvek 'buktati' ekonomska kriza i da će se privreda i veliki broj građana boriti sa njenim posledicama", navela je ona.

Potpredsednica vlade je napomenula da Srbija još uvek nema previše atraktivan poslovni ambijent za ulaganje zbog birokratije i sporog izdavanja građevinskih dozvola i da su trenutno Hrvatska, Rumunija i Mađarska privlačnije investitorima.

Kalanovićeva je kazala da je program za podršku direktnim investicijama domaćim i stranim kompanijama i zapošljavanje novih ljudi dao dobre rezultate navodeći da je u okviru njega u prethodnih pet godina investirano oko milijardu evra.

"Sve dok budemo zaostajali u poslovnom ambijentu, na primer, od Rumunije ili Hrvatske, mi ćemo se sa njima boriti tom mrvicom - podsticajima", rekla je Kalanovićeva.

Jedna od najznačajnijih mera, prema njenim rečima, bila je ona koja se odnosile na oslobađanje poreza i doprinosa poslodavaca prilikom zapošljavanja novih radnika, koja je podsticala i suzbijanje "sive" ekonomije.

"Ta mera ipak nije dala rezultate koje smo očekivali i borba sa 'sivom' ekonomijom nam tek predstoji", konstatovala je Kalanovićeva.

Sledeća značajna mera u prošloj godini je bila, prema njenim rečima, predložena uredba za ograničenje rokova plaćanja privredi na 60 dana za ceo javni sektor - državne organe, gradove i opštine, javna preduzeća i fondove.

"Na žalost, uredba je usvojena u izmenjenom obliku i njom su obuhvaćeni samo državni organi, republički i lokalnih samouprava", ukazala je Kalanovićeva.

Govoreći o radu inspekcijskih službi u privredi, ona je navela da je na njen predlog formirana radna grupa za sveopštu reformu inspekcije, koju u narednom periodu treba značajno unaprediti.

Što se tiče ranije najavljene reforme javnih preduzeća u Srbiji, Kalanovićeva je kazala da se "stalo na analizi njihovog rada".
"Napravljena je analiza rada najvecih javnih preduzeća i više je nego jasno da
odnos prema njima mora da se promeni", rekla je ona ističući da se zalaže za profesionalizaciju menadžmenta na svim nivoima, uspostavljanje potpuno jasnih ciljeva vlasnika odnosno države i restrukturirnje i delimičnu privatizaciju.

Ona je kazala da je kao potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj, od marta 2011, uvela novi pristup rešavanju problema privrednika i građana širom Srbije i da je bila "most" između privrednika i vlade.

"Nisam čovek koji sedi u kabinetu i donosi odluke i mere iz kancelarije ne slušajuci šta kažu oni na koje se te mere odnose i moj rad su u prethodnom periodu upravo obeležili kontakti sa privrednicima", zaključila je potpredsednica Vlade Srbije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image