• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori i danas u kontroli nižih cena

Tržišni inspektori nastaviće danas da u trgovinskim lancima u Srbiji kontrolišu primenu vladine Uredbe o sniženju marži na deset procenata za osnovne životne namirnice, a na teren će, kako je najavljeno izaći 338 inspektora.

Posebna pažnja biće posvećena velikim trgovinskim lancima, pa će se nadzor obavljati u njihovim sedištima, kao i u njihovim maloprodajnim objektima.

Inspektori će obići i sve maloprodajne objekte u kojima se potrošači pretežno snabdevaju i sve specijalizovane prodavnice (mesare, ribarnice i prodavne mleka i mlečnih proizvoda).

Trgovci u Srbiji, već prvog radnog dana u 2012. su, prema rečima republičkog tržišnog inspekora Svetlane Stanojević, počeli da uklapaju marže na meso na propisanih 10 procenata, u naredna tri dana trebalo bi da budu nivelisane cene brašna, ulja, mleka, jogurta, šećera i ribe.

Primenu vladine Uredbe odmah su počeli da kontrolišu tržišni inspektori.

Stanojević rekla je Tanjugu da su pojedini trgovci počeli da uklapaju marže na juneće i svinjsko meso, dok bi cena ostalih proizvoda na koje se uredba odnosi trebalo da bude nivelisana do kraja sedmice.

Ona je ukazala da će protiv trgovaca koji ne budu otklonili sve nepravilnosti biti pokrenut prekršajni postupak.

Kako su objasnili u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine tržišni inspektori će kontrolisati popisne liste od 31. decembra 2011. i trgovcima davati naloge o sprovođenju uredbe, a takođe će biti vršena kontrola ulaznih faktura i na taj način kontrolisani proizvođači.

Trgovinski objekti u Kruševcu počeli su sa primenom vladine uredbe kojom se trgovačka marža za osnovne životne namirnice ograničava na 10 procenata, rekla je Tanjugu načelnica tržišne inspekcije za Rasinski okrug Anica Dančetović.

"Više od deset objekata smo kontrolisali i za sada imamo pozitivne rezultate. Uredba se primenjuje i to znači da će potrošači osnovne životne namirnice kupovati po nižim cenama", rekla je ona.

Tržišna inspekcija, kako je saopšteno, planira da, u prvoj fazi, kontroliše 762 trgovine u sprovođenju ove uredbe. U slučaju utvrđenih nepravilnosti inspektori će rešenjem dati nalog za njihovo otklanjanje u roku od tri dana.

Stručnjaci procenjuju da bi ova vladina Uredba o sniženju marži trebalo da"snizi" cene između 10 i 15 procenata.

Stručnjaci i predstavnici udruženja potrošača izjavili su ranije Tanjugu da je vladina intervencija opravdana, jer su marže u zemlji neopravdano visoke, dodajući da će takav potez dati prve rezultate već početkom januara.

Oni su se složili i da je u pitanju mera privremenog karaktera, te da je za rešavanje tog problema na duge staze neophodan dolazak novih trgovinskih lanaca u Srbiju i uspostavljanje pravednog tržišta na kome će delovati konkurencija i zakon ponude i tražnje.

Vlada Srbije je 30. decembra donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image