• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dužnici negiraju da duguju za porez

Nakon što je Grad Beograd, koji se nalazio na listi 100 poreskih dužnika, saopštio da sve poreske obaveze izmiruje u zakonskom roku, počeli su da se oglašavaju i drugi sa te liste.

Biznismen Radisav Rodić i Javno preduzeće Srbijašume odbacili su kao netačne navode Poreske uprave Srbije da duguju za porez 62,7 miliona dinara, odnosno 700,8 miliona dinara.

Pokretač listova Kurir i Glas javnosti rekao je agenciji Beta da je navodni dug nastao kada je 2004. godine povukao dva miliona evra koja je kao građanih pozajmio svojoj firmi ABC produkt.

Rodić je naveo da je to oporezovano kao lični prihod, iako taj novac ne podležu oporezivanju jer predstavlja povlačenje pozajmice osnivača firme.

Prema njegovim rečima, zbog tog duga Poreska uprava je 2005. i 2006. godine inicirala krivične postupke pred Opštinskim sudom u Pančevu, Okružnim sudom u Pančevu i Petim opštinskim sudom u Beogradu, ali je utvrđeno da ne duguje za porez.

"Okužni javni tužilac je odustao od daljeg gonjenja, nakon sprovedene istrage i obavljenog veštačenja na okolnost postojanja osnova za poresku obavezu i eventualne visine duga utvrđeno je da ne dugujem za predmetni porez", rekao je Rodić.

On je dodao da su njegovi pravni zastupnici posle okončanja krivičnih postupaka inicirali poništenje Rešenja kojim je neosnovano zadužen kod Poreske uprave i dostavili nalaze veštaka i druge dokaze sačinjene po nalogu krivičnog suda u Pančevu koji potvrđuju da nema poreskog duga.

"Po tim zahtevima Poreska uprava još nije rešila. Ja očekujem i zahtevam od ljudi koji sada vode Poresku upravu da se predmetna rešenja stave van snage, a na osnovu činjenica utvrđenih od strane suda u navedenim postupcima u kojima sam oslobođen bilo kakve odgovornosti", naveo je Rodić.

Prema njegovim rečima, navodni poreski dug nije nije posledica neplaćanja poreza, već "preneto stanje iz perioda kada je Poreska uprava služila za disciplinovanje" Kurira i njega lično.

Javno preduzeće Srbijašume odbacilo je danas navode Poreske uprave da na ime poreza sa kamatama duguje 700,8 miliona dinara.

"Srbijašume sve poreske obaveze izmiruje blagovremeno i u zakonskom roku, te nije jasno kako se nalazi na listi najvećih poreskih dužnika", navodi se u saopsstenju povodom izveštaja o najvechim dužnicima, koji je Poreska uprava objavila na svom sajtu.

Kako je istaknuto, "jedini dug" za koji je Poreska uprava teretila to javno preduzeće, "odnosio se na doprinose za socijalno i penziono osiguranje za cclanove omladinskih zadruga, koji su bili angažovani u periodu od 1993. do 1999. godine".

"JP Srbijašume je u tom periodu redovno isplachivalo sva dugovanja prema omladinskim zadrugama, koja su fakturisana. Nakon gašenja, omladinske zadruge nisu izmirile svoje obaveze, te je Poreska uprava 2001. godine, ne obazirući se na propise o Zadrugama, utvrdila da je JP Srbijašume u obavezi da izmiri njihova zaostala dugovanja. Tada je dug iznosio 45.912.214,62 dinara", navodi se u saopštenju.

Poreska uprava Srbije objavila je 6. januara spisak sa 100 najvećih poreskih dužnika među preduzećima, preduzetnicima i građanima Srbije.

Nakon što je objavljena ova lista u Leskovcu je nastala opšta zbrka, jer je upravo njihov sugrađanin Novica Jovanović najveći poreski dužnik, ali niko ne zna ko je on i čime se tačno bavi.

Đidić: Spisak tačan, moguće manje greške

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić izjavio je danas da je spisak poreskih dužnika koje je objavila Poreska uprava tačan i validan i da iza njega stoji i ta državna institucija i nadležno ministarstvo.

Đidić je u izjavi Tanjugu rekao da nadležno ministarstvo stoji iza objavljene liste poreskih dužnika, istakao da su moguće manje greške ali da se "one mere u promilima".

Državni sekretar je naveo da zaista postoje firme koje su prestale da postoje i kod kojih dug nije naplativ, te je stoga uveren da je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević u pravu kada tvrdi da je moguće naplatiti samo deo dugovanja, odnosno da je realno naplativo 30 procenata ukupnog duga i to od firmi koje imaju perspektivu.

Kada je reč o primedbi Grada Beograda da se greškom našao na spisku, Đidić je naveo da u Poreskoj upravi proveravaju dokumentaciju i da bi najkasnije do srede, 11. januara trebalo da bude utvrđeno da li je reč o grešci.

"Ako je Poreska uprava pogrešila, ispravićemo grešku i izviniti se Gradu Beogradu", rekao je Đidić.

"Mi apsolutno stojimo iza objavljenih podataka. Ne kažem da je moguće da se u tolikom broju potkrade neka greška, ali se ona meri promiliima. Dakle, spiskovi su tačni, poreski dužnici su se prepoznali i već se javljaju", rekao je Đidić koji je u Ministarstvu finansija nadležan za rad nekoliko Uprava među kojima su Uprava carina i Poreska Uprava.

On je dodao da je Poreskoj upravi ovih dana upućeno dosta telefonskih poziva dužnika koji tvrde da nisu dužni i da nisu to znali, mada je to, kako tvrdi, malo verovatno, jer je Poreska uprava redovno obaveštavala obveznike o zaostalim dugovanjima.

"Mi smo otvoreni za svaku komunikaciju. Ko misli da nije dužan, treba da dođe u Poresku upravu, da sravni svoje račune, pa će se videti da li je dužan ili nije. Ponavljam, grešku su moguće, ali su one zaista zanemarljive", kazao je Đidić.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image