• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Elektroizgradnju" kupili Slovenci

U Agenciji za privatizaciju danas je potpisan ugovor o prodaji kompanije "Elektroizgradnja" iz Bajine Bašte slovenačkoj "Javnoj rasveti" za oko 730.000 evra.

Ugovor predviđa prodaju 70,43 odsto akcija srpske kompanije, investicije od 600.000 evra u naredne tri godine, a kako je saopšteno na konferenciji za novinare planiran je i prvi zajednički posao - osvetljenje tunela Straževica nadomak Beograda, vredan 1,8 miliona evra.

Slovenačka kompanija prihvatila je sve obaveze socijalnog programa bez otpuštanja viška radnika u naredne četiri godine dok su odstupanja moguća samo uz saglasnost reprezentativnog sindikata i stimulativnu otpremninu.

Ugovorom je definisano i da u narednih pet godina ne sme da se menja program i obim proizvodnje i da novi vlasnik mora da isplaćuje zarade i ostale naknade na zatečenom nivou, uz uvođenja dodanih beneficija kao što su sistem nagrađivanja i edukacije.

Ugovor su, u prisustvu ambasadora Slovenije Franca Buta, potpisali direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i izvršni direktor "Javne rasvete" iz Ljubljane Stanko Furlan.



But je kazao da je Slovenija među prvih pet investitora u Srbiji sa 1,6 milijardi evra investicija u proteklih 10 godina i izrazio uverenje da će to ostati i u 2012. godini.

Istakavši da je na dobar način počela 2012. godina u domenu privatizacije, Cvetković je izrazio uverenje da će u kratkom roku privatizacija "Elektromontaže" dati poztitivne rezulate.

Prema njegovim rečima, to preduzeće je dobilo stabilnog strateškog partnera, dok će ugovor obezbediti sve neophodne preduslove za kontinuite proizvodnje, radnih mesta i da "Elektromontaža" postane lider na tržištu.

Inače, analiza efekata 10 godina privatizacije u Srbiji pokazala je da su prihodi privatizovanih firmi povećani za 75 odsto, a neprivatizovanih su stagnirali, kaže Cvetković.

"Produktivnost u privatizovanim preduzećima povećana je 4,3 puta u poređenju s periodom pre privatizacije", naveo je on.

Kako je naglasio, privatizacija, iako je imala i negativne efekte, predstavlja jedini način da društvena svojina, "nešto što je bilo svačije i ničije", dobije odgovornog vlasnika i da se obezbedi normalan rad tih preduzeća.

Furlan je rekao da se i pored krize, ovom privatizacijom dokazuje da je Srbija interesantna za ulaganje, da postoje kompanije koje mogu da pronađu strateške partnere kao i da postoje kompanije iz inostranstva koje žele da investiraju. Cilj ulaska u Srbiju je širenje u regionu Jugoistočne evrope, dodao je on.

"Elektroizgradnja" iz Bajine Bašte je otvoreno akcionarsko društvo koje zapošljava 279 radnika i prvenstveno se bavi izgradnjom električnih i telekomunikacionih vodova.

Preduzeće "Javna rasveta" je uspešna slovenačka kompanija koja ima više od 100 godina tradicije u delatnosti gradnje i održavanja javne rasvete. Preduzeće je proširilo delatnost i na uređaje za svetlosnu i nesvetlosnu saobraćajnu signalizaciju.

"Javna rasveta" posluje na čitavoj teritoriji Slovenije, a ima predstavništvo u Bratislavi i Beogradu.

Preduzeće ima oko 130 zaposlenih, a poslednjih godina ostvarivalo je bruto poslovne rezultate u visini od oko 12 miliona evra i oko 1,5 milion evra neto ostvarene dobiti.

Prema ranijim podacima Agencije za privatizaciju, u Srbiji je od početka privatizacije prodato oko 2.400 preduzeća za 2,63 milijarde evra, a raskinuto je oko 30 odsto ugovora. Vrednost ugovorenih investicija kroz privatizaciju iznosila je 1,13 milijardi evra.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image