• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Rusije "pobeglo" 84 milijarde dolara

Neto odliv kapitala iz Rusije u 2011. je premašio 84 milijarde dolara, što je znatno lošije u odnosu na bilans iz 2010. od 33,6 milijardi, pokazali su podaci koje je danas objavila centralna banka.

Rusija je zabeležila toliki neto odliv kapitala, jer su domaće političke turbulencije i globalno ekonomsko usporavanje uznemirili investitore, prenela je agencija AFP.

Odliv kapitala je dostigao 56,1 milijardu dolara u 2009. i vrhunac od 133,7 milijardi u 2008. kada je izbila svetska ekonomska kriza.

U godinama koje su prethodile krizi, Rusija je imala visoke cene nafte, dok je poverenje investitora raslo. Zemlja je u 2007. zabeležila neto priliv kapitala od 81,7 milijardi dolara.

Odliv desetina milijardi dolara svakog kvartala u poslednjoj godini je postao velika briga vlasti dok se premijer Vladimir Putin priprema da se na predsedničkim izborima u martu vrati u Kremlj.

Podaci su znatno lošiji od očekivanja Rusije za 2011.

Kremlj je čak u julu prognozirao neto odliv od samo 35 milijardi dolara.

Analitičari ističu da Rusija, kao rastuće tržište, ima probleme u trenutku povećane globalnih ekonomskih turbulencija, kada investitori tradicionalno stavljaju svoj novac u najsigurnija utočišta.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) lane je povećan 4,1 odsto, dok je industrija ostvarila rast proizvodnje od 4,7 procenata, izjavio je danas na sednici vlade premijer Ruske Federacije Vladimir Putin.

Putin je na sednici vlade istakao da po rastu BDP Rusija zauzima treće mesto u svetu među vodećim ekonomijama, precizirajući da su "ispred samo Kina i Indija".

Putin je takođe primetio da se rast BDP Narodne Republike Kine u 2011. procenjuje na 9,5 odsto, a Indije na 7,8 procenata.

Rast BDP u zoni evra je 1,5 a u Sjedinjenim Američkim Državama 1,6 odsto, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Rusija je po rastu industrijske proizvodnje u 2011. na četvrtom mestu među vodećim ekonomijama, posle NR Kine, Indije i Nemačke.

Predsednik ruske vlade je napomenuo da je industrijska proizvodnja u Nemačkoj, lokomotivi evrozone, porasla za 7,2 odsto, dok je u evrozoni rast od 3,2 odsto, znatno slabiji nego u Rusiji.

Putin je takođe istakao da je Rusija minulu godinu završila sa budžetskim suficitom od 0,8 procenata, što je najbolji rezultat među vodećim ekonomijama sveta, i podsetio da je u evrozoni zabeležen deficit na nivou od 6,2 odsto, SAD 9,6 i Japanu 10,3 procenata.

Rusija je lane uspela da snizi inflaciju na 6,1 procenata što je najbolji rezultat u prethodnih 20 godina, ali je taj nivo i dalje visok, upozorio je Putin.

Premijer je takođe istakao da je Rusija u boljem položaju od drugih zemalja po nivou javnog duga koji iznosi 10,4 procenta BDP

Spoljni dug Rusije iznosi 2,5 procenata BDP.

Ruske rezerve deviza i zlata su lane premašile 500 milijardi dolara i treće su po veličini, posle onih NR Kine i Japana.

Na istorijskom maksimumu od 598 milijardi dolara devizne rezerve Rusije su bile početkom avgusta 2008, ali su u vreme globalne finansijske krize spale i na 376 milijardi.

Premijer Putin je, sumirajući ostvarene rezultate u minuloj godini, upozorio članove vlade da će 2012. biti mnogo teža od 2011, a da "podaci o vodećim ekonomijama sveta i uznemiravajući signali koji odatle stižu, moraju da podstiču na ozbiljan rad kako bi bili osigurani interesi ruskog stanovništva".

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image