• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosečna carina na robu iz EU 1,8 odsto

Srbija je od 1. januara 2012. godine ušla u četvrtu godinu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU što će značiti dodatno smanjenje carina na robu koja se uvozi iz ove organizacije. Prosečna carina na uvoz robe iz EU iznosiće 1,8 odsto.

Srbija je od 1. januara 2012. godine ušla u četvrtu godinu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom (EU), što će značiti dodatno smanjenje carina na robu koja se uvozi iz ove organizacije, pa će prosečna carina na uvoz robe iz EU će iznositi 1,8 odsto.

Prosečna carina na uvoz iz ostalih zemalja sa kojima nisu zaključeni povlašćeni sporazumi iznositi 6,2 odsto, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije.

Tako carina na uvoz automobila iz EU iznosi 2,5 i pet odsto, u zavisnosti od kubikaže motora, za frižidere i zamrzivače iznosi dva, veš mašine šest, a za televizore šest i tri odsto.

"Ovo smanjenje daje mogućnost snižavanja cena uvoznih proizvoda na domaćem tržištu. Dosadašnja primena Prelaznog trgovinskog sporazuma dovela je do smanjenja deficita i povećanja pokrivenosti uvoza izvozom u EU", ističe se u saopštenju.

U prvih deset meseci prošle godine procenat pokrivenosti uvoza izvozom dostigao je nivo od 61,4 odsto, koji je ujedno i najviši u protekli 15 godina.

Od januara do oktobra 2011. godine izvoz Srbije u EU iznosio je 4,05 milijardi evra, što predstavlja rast od
18,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoz
6,59 milijardi evra, odnosno 14,4 odsto rasta u poređenju sa 2010. godinom.

U razmeni sa EU u poljoprivredi se kontinuirano ostvaruje suficit, koji se iz godine u godinu povećava i u prvih deset meseci 2011. godine ostvaren je suficit od oko 494 miliona evra, što je više za 47 odsto u odnosu na onaj ostvaren u istom periodu prošle godine.

Srbija najviše izvozi u Italiju, Nemačku, Rumuniju i Sloveniju, a najviše uvozi iz Nemačke, Italije i Mađarske.

Izvoz u samo dve zemlje EU, Nemačku i Italiju, skoro je tri puta veći od našeg ukupnog izvoza u Rusiju, Kinu, Severnu i Južnu Ameriku i Afriku.


(Fonet)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image