• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedeljno vrate 10 vozila kupljenih na lizing

Raste broj kupaca vozila koji odustaju od daljeg uplaćivanja lizinga. Broj raskinutih ugovora sa lizing kućama deset puta veći nego prethodne godine.

Sve veći broj oglasa lizing kuća, koje nude povoljne automobile "vraćene sa lizinga" sa popustima i do 30 odsto, jasan su znak da sve više naših građana, pritisnutih besparicom, ostaju bez svojih vozila.

Firme koje se bave "preuzimanjem vozila od korisnika lizinga" tvrde da je broj raskinutih ugovora skoro deset puta veći nego lane. Prosečan broj vraćenih vozila sa lizinga kretao u 2010. oko 10 mesečno, a danas se skoro svake nedelje vrati toliko automobila.

Sagovornik "Novosti", Vladan J. iz Zemuna, koji je iznenada ostao bez posla, ističe da je bio prinuđen da vrati svoj automobil uzet na lizing:

"Kada više nisam mogao da plaćam rate, ali i "kasko" osiguranje za moj automobil, vratio sam ga posle 22 od ugovorom predviđenih 60 meseci. Sada se znojim i čekam da vidim koliko će lizing kuća uspeti da izvuče prodajom, jer ostatak moram ja da nadoknadim.

Većina lizing kuća prvo pošalje jednu pa drugu opomenu, a zatim daje rok, od najčešće osam dana, da korisnik vozila uplati ceo dug. Ako to ne učini, ugovor se smatra poništenim. Tada na scenu najčešće stupa neka od "specijalizovanih firmi" koja nudi "vansudsko poravnanje", a zatim, ako se ne postigne dogovor, dolazi nadležni sud.

Zvanično dostupne informacije, međutim, nisu tako alarmantne, iako u Asocijaciji lizing kompanija Srbije ističu da ne poseduju podatke na nivou cele industrije.

"Cilj i zadatak ALCS je da zaštiti krajnje korisnike kroz obezbeđivanje međunarodno usvojenih standarda u poslovanju lizing kuća", navode u ovoj Asocijaciji.

"Kroz protokol sa Agencijom za privredne registre koji smo potpisali, informacije će biti izdavane kvartalno i biti dostupne po pravilima APR-a, a sadržajno će obuhvatiti statistike o finansijskom i operativnom lizingu, broju ugovora, broju novih prodatih automobila, broju polovnih automobila, proizvodnji, te će se kretanje tržišta pratiti na pravi način i transparentno, kažu u Asocijaciji lizing kompanija Srbije za "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image