• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veća nezaposlenost, manje radnika "na crno"

Stopa formalne nezaposlenosti u Srbiji dostigla je na kraju novembra 2011. godine 23,7 odsto. Zaposlenost "na crno" manja 2,1 odsto.

Stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika a koja je u aprilu bila ukupno 22,2 odsto, sada je 22,8 odsto za muško i 24,9 odsto za žensko stanovništvo.

Stopa nezaposlenosti u Beogradskom regionu iznosila je 20,8 odsto, a u AP Vojvodini 24,2 odsto. U Regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 23,2 odsto, dok je u Regionu Južne i Istočne Srbije iznosila 26,6 odsto.

Stopa zaposlenosti predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starom 15 i više godina, i u novembru 2011. iznosila je 35,3 odsto. Od toga je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 43,1 odsto, a za žene 28,2 odsto.

Najveća stopa zaposlenosti bila je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i iznosila je 37,7 odsto, zatim u Regionu Vojvodine, 35,1 odsto. Na poslednjem mestu sa pođednakim stopama se nalaze Beogradski Region i Region Južne i Istočne Srbije sa stopom od 34 odsto.

Stopa nezaposlenosti u novembru 2011. godine porasla je za 4,5 procentnih poena u odnosu na oktobar 2010. godine, dok je stopa zaposlenosti pala za 2,4 procentna poena.

Stopa nezaposlenosti u novembru 2011. godine beleži rast od 1,5 procentnih poena u odnosu na april iste godine, dok je stopa zaposlenosti pala za 0,9 procentnih poena.

Stopa neformalne zaposlenosti u novembru 2011. godine manja je za 2,1 procentna poena nego u aprilu iste godine, i za 1,8 procentnih poena u odnosu na oktobar 2010. godine.

Stopa neformalne zaposlenosti predstavlja procenat osoba koje rade „na crno" u ukupnom broju zaposlenih. Rad „na crno" obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi, zaposlene u registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, i neplaćene pomažuće članove domaćinstva.

Anketa o radnoj snazi sprovedena je u novembru 2011. godine, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava.

Prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sva lica, a za osobe stare 15 i više godina - i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti. Anketirano je ukupno 21.802 ljudi, a za 19.389 prikupljeni su podaci o njihovoj radnoj aktivnosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image