• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bela knjiga" EPS-a u Abi Dabiju

Energetika Srbije je uveliko odmakla u približavanju EU, pogotovo u regulisanju tržišta kroz pristupanje Energetskoj zajednici, ocenio je komesar Evropske unije za razvoj Andris Piebalgs.

Kako je saopštila Elektroprivreda Srbije, na sastanku sa njenim predstavnicima tokom Svetske konferencije o obnovljivim izvorima u Abu Dabiju, nekadašnji prvi čovek EU za energetiku je rekao da je Srbija u tom sektoru veoma bliska EU.

"Ipak to je samo jedna oblast, a put ka pridruživanju je dugotrajan proces", rekao je Piebalgs i istakao važnost napretka Srbije u reformama za približavanje EU.

EPS je prva kompanija iz Srbije koja učestvuje na jednoj od najpoznatijih svetskih konferencija o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i čistim tehnologijama.

Da se EPS ovde nije našao slučajno, potrvrdio je u izjavi za Tanjug izvršni direktor kompanije i savetnik zamenika premijera za evropske integracije Bratislav Čeperković.

On je rekao da je EPS na samit došao na poziv Svetske energetske organizacije, ali pre svega na poziv sultana Ahmeta Al Džabera, koji je već upoznat s potencijalima Srbije i planovima EPS-a o ulaganju u obnovljive izvore energije.

"Sultan Al Džaber bi do sredine ove godine trebalo da poseti Srbiju i potpiše protokol o saradnji dve zemllje u oblasti obnovljivih izvora energije, što bi nam otvorilo vrata za dalji razvoj i saradnju u toj oblasti", izjavio je Čeperković.

Koliko su u Ujedinjenim arapskim emiratima otišli daleko u toj oblasti, naglasio je Čeperković, svedoči upravo angažman sultana Al Džabera, čijim je zalaganjem izgrađen čuveni grad budućnosti, Mazdar, koji kompletno radi na poslovima obnovljive izvore energije, što je imperativ svih zemalja koje su u tome prepoznale izazov i korist u budućnosti.



Na pitanje šta Srbija u tom smislu može da ponudi u ovom trenutku, Čeperković je rekao da naša zemlja ima potencijale, regulativu i da je Vlada Srbije prepoznala značaj i pokazala razumevanje za ulaganja u obnovljive izvore energije.

"Ono što nedostaje su sredstva, jer je veoma teško dovesti investitore, čak i kad uoče sopstveni interes, ali, s druge strane, mi smo pokazali da možemo da uradimo mnogo u energetskom sektoru, čak i u vreme teške svetske ekonomske krize", naglasio je Čeperković.

On je, naime, podsetio, da je Srbija kad je reč o energetici već u EU, da je potpisan ugovor o energetskoj zajednici, te da za Srbiju važe evropska pravila, standardi ali i beneficije koje Evropa omogućava.

To s druge strane znači, dodao je on, da se očekuje da će i samit u Abu Dabiju biti prilika da se više razgovara o mogućnostima u korišćenju obnovljivih izvora energije.

EPS će na svetskoj konferenciji predstaviti projekte izgradnje novih elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, kao što su velike i male hidroelektrane, kao i mogućnosti za izgradnju solarnih elektrana i elektrana na vetar i otpad.

Poseban akcenat biće na predstavljanju "Bele knjige", koja promoviše energetsku efikasnost i projekte korišćenja obnovljivih izvora energije koji su i prioriteti Elektroprivrede Srbije.

"Belom knjigom" EPS preuzima konkretne obaveze, koje je postavila EU da se do 2020. godine za 20 odsto smanji emisija štetnih gasova i za toliko povećaju energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Na otvaranju skupa koji traje do 19. januara, govorili su generalni sekretar UN Ban Ki Mun i premijeri Kine i Koreje.

Na ovogodišnjoj konfereniciji nastupiće 650 kompanija iz 35 zemalja, a očekuje se dolazak više od 26.000 posetilaca.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image