• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prepolovljeno učešće za "državne" kredite

Učešće za subvencionisane stambene kredite smanjeno je na pet odsto, kao mera nastavka podrške građevinskoj industriji. Za stan od 40 kvadrata vredan 51.600 evra, minimalno učešće je 2.580 evra.

Smanjeno učešće u sklopu je Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini.

Vlada je usvojila uredbu, kako je saopšteno iz Nemanjine 11, kako bi povećala tražnju na tržištu nekretnina i podstakla razvoj domaće građevinske operative, s obzirom na to da su time uslovi za kupovinu stanova mnogo povoljniji nego prošle godine.

Učešće ukupno iznosi 25 odsto od cene nepokretnosti, s tim da je korisnik kredita u obavezi da obezbedi minimum pet odsto, dok se 20 odsto učešća obezbeđuje iz budžeta u vidu dugoročnog stambenog kreditiranja.



Preostalih 75 odsto cene nepokretnosti, odnosno traženog iznosa kredita, obezbeđuje poslovna banka, a osigurava Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita.

Rok za otplatu sredstava iz budžeta Srbije je pet godina, a za otplatu kredita poslovne banke najviše 25 godina, što znači da je ukupan rok otplate 30 godina.

Kamatna stopa za korisnika kredita na deo koji se finansira iz budžeta na ime učešća iznosi nula odsto, a za deo kredita koji finansira banka maksimalna kamata je šestomesečni euribor plus 4,5 odsto na godišnjem nivou.

Maksimalni iznos kredita koji se može odobriti je 100.000 evra, a nepokretnost koja je predmet kupovine mora da bude novoizgrađeni objekat ili da je u postupku izgradnje.

Korisnik kredita, kao i njegov bračni drug pojedinačno, ne mogu imati platu veću od 150.000 dinara. Tako je uredbom povećan limit neto plate za 30.000 dinara.

Za otplatu poslednje rate kredita starosna granica korisnika može da iznosi maksimalno 70 godina života.

Na primer, za stan od 40 kvadrata po ceni od 1.290 evra po kvadratu, čija je cena 51.600 evra, minimalno učešće je 2.580 evra, kredit banke 38.700, deo kreditiran iz budžeta 10.320 evra, rata kredita u prvih 25 godina 254 evra, a rata kredita od 25 do 30 godine 172 evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image