• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ju-es-stil" gasi i drugu peć u Smederevu?

Čelni ljudi američke kompanije "Ju-Es stil" trebalo bi krajem januara da u Pitsburgu, u Sjedinjenim Državama, donesu odluku o daljem poslovanju u Smederevu, zbog krize na svetskm tržištu čelika.

Nekoliko opcija je na stolu, a od februara će najverovatnije zaposleni morati najpre da iskoriste godišnje odmore za ovu godinu, a onda će uslediti kolektivni odmor za većinu radnika koji će do daljeg primati 60 odsto od plate, piše "Politika", pozivajući se na izvore u sindikatu američke kompanije.

Ukoliko se stanje na tržištu čelika ne poboljša, jedan od mogućih scenarija je otpuštanje oko 1.500 radnika, koji bi dobili otpremninu, ali samo za period od kada su Amerikanci kupili ovu smederevsku železaru, a najgora opcija je gašenje druge visoke peći i zatvaranje fabrike.

"Večernje novosti" navode da gubici ''Ju-Es stila'' zbog pada cene čelika u svetu iznose 100 dolara po toni proizvedenog čelika, odnosno ova američka železara u Srbiji na svaku tonu proizvedenog čelika gubi stotinu dolara.

''Ju-Es stil'' je već od 9. januara uveo četvorodnevnu radnu nedelju, a još je neizvesno kakva sudbina čeka 5 300 radnika.

U Smederevo je pre dva dana lokala vlast odbila da američko-holandskoj kompaniji "Komiko oil" izda u zakup na 99 godina 133 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije, smatrajući da će to ugroziti životnu sredinu.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičevi je, ipak, poručio da grad ne odustaje od investicije vredne 250 miliona dolara, koja bi zaposlila 550 ljudi, dok bi indirektno za rafineruju radilo oko 3.000 ljudi.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji bi se proizvodilo gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko bi se ukazala potreba, prodavalo bi se i u Srbiji.

Predstavnik "Komiko oila" Radomir Radivojević je rekao da će ova kompanija ostati u Srbiji.

Odustajanjem od gradnje rafinerije nafte, propala bi izgradnja i naftovoda od Pančeva do Smedereva, što je takođe deo ponude "Komiko oila".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image