• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gastarbajter oživeo voćarstvo u Despotovcu

Povratnik sa rada u Švajcarskoj Slobodan Stojanović iz sela Milive kod Despotovca pokrenuo ceo kraj i udružio seljake u voćasrtvu.

Stojanović je osnovao Udruženje poljoprivrednika "Gornja Resava" i Udruženje voćara i vinogradara "Plava šljiva", koja su nosilac projekta ruralnog razvoja Gornje Resave pod pokroviteljstvom Saveta Evrope.

Uz poljoprivrednike povratnike i one koji nikada nisu napuštali selo i imanje, Udruženje sa oko 70 članova, je steklo i naklonost Skupštine opštine Despotovac, od koje je lani dobilo besplatno 3.500 sadnica.

Stojanović je izjavio kako je po povratku u domovinu pre osam godina podigao šljivar i kupio sušaru, počeo da okuplja potencijalne voćare i o svom trošku dovodi stručnjake.

"Za sedam godina, sa oko 50.000 stabala voća na području Gornje Reasave, broj je povećan na 100.000 komada, a članovi Udruženja, gotovo redovno na svim izložbama i sajmovima osvajaju najviše nagrade za svoje proizvode", rekao je Stojanović.

Stojanović je istakao da Udruženje, poljoprivrednici i voćari "po prvi put" odlično sarađuju sa opštinom Despotovac koja im pomaže na razne načine da unaprede ono što rade.

Stojanović je za 2011. nagrađan Poveljom Skupštine opštine Despotovac za "unapređenje poljoprivrede i saradnju sa dijasporom".

Stojanović probrane goste počasti rakijom od suvih šljiva, koju je potkraj godine promovisao na izložbi u Despotovcu i za koju tvrdi da je "novi srpski brend, kvalitenija od viskija".

Jedina joj je mana što je proizvodnja "prilično skupa, od jednog kazana dobije se četiri puta manje rakije nego od sirovih šljiva", napomenuo je Stojanović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image