• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LDP protiv zakona o novom zaduživanju

Liberalno demokratska partija pozvala je danas Vladu Srbije da iz skupštinske procedure povuče predloge zakona novih garancija za zaduženja "državnih gubitaša".

LDP je pozvala Vladu da i sa Međunarodnim monetarnim fondom postigne dogovor o smanjenju postojećih garancija za dugove javnog sektora.

Poslanik te stranke Bojan Đurić smatra da je to očigledan razlog za odluku MMF da zamrzne odluku o nastavku aranžmana sa Srbijom.

"Potpuno je neprihvatljivo da se vlada, i to u poslednjim nedeljama mandata, sve bezobzirnije odnosi prema budžetu i stabilnosti javnih finansija i da ubrzano, novcem poreskih obveznika, spasava odavno propala državna i partijska javna preduzeća", naveo je Đurić u saopštenju.

On je istakao da obaveze Srbije u ovoj godini za otplatu postojećih i novih kredita premašuju potencijale budžeta, te da je Srbija danas, mesec dana nakon usvajanja republičkog budžeta, jedina zemlja na svetu koja već u januaru ima potrebu da radi rebalans budžeta i smanjuje njegove obaveze.

Đurić je naveo da je "nepojmljivo" da nekoliko dana posle izrazito negativne ocene MMF-a, Vlada Srbije traži da se, po hitnom postupku i na poslednjoj sednici parlamenta u ovom sazivu, usvoje zakoni o davanju državnih garancija u iznosu od 70 miliona evra za "Galeniku" i 10 miliona evra za "JAT Airways".

"Galeniku su već upropastili partijski kadrovi i katastrofalna politika u zdravstvenom sistemu, kroz koji je napravljen dug, koji je, samo do jeseni prošle godine, dostigao preko 330 miliona evra za isporučene, a neplaćene lekove i medicinska sredstava", rekao je Đurić, dodajući da kratkotrajna državna garancija ništa suštinski neće rešiti.

Kada je u pitanju "Jat Airways", Đurić je naveo da je minimalan uslov za bilo kakav razgovor o njegovoj daljoj sudbini da se postojeće preduzeće natera da makar poštuje zakon i uredno posluje i dodao da je nedopustivo da se država zadužuje za pokrivanja izdataka firme koja praktično postoji još samo na papiru.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image