• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki treći u Srbiji očekuje povišicu

Stanovnici Srbije prednjače u optimizmu u regionu, s obzirom da svaki treći zaposleni očekuje povišicu, a 40 odsto se nada unapređenju na poslu, pokazalo je istraživanje "Infostuda" sprovedeno u regionu.

To istraživanje je, prema pisanju dnevnika "Press", pokazalo i da Srbi i komšije pođednako strahuju za gubitak radnog mesta (tačno polovina zaposlenih u sve tri zemlje).

Kada je zapošljavanje u pitanju, 73 odsto ispitanika iz Srbije, 71 procenat iz Bosne i Hercegovine i 70 odsto iz Hrvatske misli da je veza najbitnija za dobijanje posla.

Ipak, i pored takvog stava najveći procenat Srba, više od 50 odsto, verovalo je da će posao naći do kraja 2011. ili u prvih nekoliko meseci 2012. godine, pokazalo je istraživanje.

Sociolog kulture Ratko Božović smatra da su rezultati Infostudovog istraživanja posledica toga što su ljudi u Srbiji skloni uzaludnim nadama kao prijatnim varkama.

"Nije dobro ići iz krajnosti u krajnost, odnosno iz dubokog pesimizma u veliki optimizam, ali realno, mi nemamo razloga za neki veliki optimizam. Mi smo regionalni optimisti, jer se držimo one da nada poslednja umire, a i više volimo da budemo u nekom iluzornom nego realnom svetu", smatra Božović.

Psiholog Biljana Lajović objašnjava zašto stanovnici Srbije optimistično razmišljaju: "Globalno gledano mi imamo pozitivan stav prema svemu u životu. Kod nas šta god da se dogodi, mi kažemo: 'Nema problema', i to su reči koje stranci ovde prvo nauče. Generalno, imamo stav da će sve biti dobro", objašnjava Lajovićeva i dodaje da su stanovnici Srbije u principu veliki optimisti, jer su mnogo toga ružnog "pregrmeli".

"Uzmimo bombardovanje. Reč je o ozbiljnoj traumi, tako da nas optimističnim čini sve što ne ugrožava život," dodala je Lajović za "Press."

Građani Srbije, s druge strane, šesti su po pesimizmu u svetu, pokazalo je istraživanje "Galupa", sprovedeno u 51 zemlji.

Listu pesimista po "Galupu" predvode Francuzi, slede Irci, Austrijanci i Belgijanci, peti su žitelji BiH, a šesti žitelji Srbije.

Po tom istrayyivanju najveći optimisti na svetu su Nigerijci, stanovnici najmnogoljudije zemlje u Africi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image