• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija MMF-a 2. februara stiže u Beograd

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik potvrdio je danas da delegacija Fonda dolazi u Beograd 2. februara, gde će razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije o reviziji aranžmana iz predostrožnosti.

Uz podsećanje da je krajem decembra prošle godine završena prva revizija aranžmana iz predostrožnosti i da je u januaru trebala da usledi ocena te revizije, Lisovolik je rekao da je odluka o tome odložena jer se vlada nije držala dogovora u delu koji se odnosi na planirani nivo javnog duga koji ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP-a i odstupilo se i od dogovorene visine deficita budžeta.

Lisovolik je na konferenciji "Finansiranje rasta u Srbiji" rekao da će odstupanje od dogovorene politike dovesti do kršenja principa fiskalne stabilnosti koja je oličena u zakonu i upozorio da javni dug u odnosu na zemlje regiona, gde je prosek između 25 do 30 odsto BDP-a, najviši izuzimajući Mađarsku, što je za zemlju u tranziciji kao što je Srbija veliki teret.

Stalni predstavnik MMF u Beogradu je rekao da Srbija ima malo prostora za menjanje dogovorene politike i ukoliko želi da ide putem održivog rasta to može da joj bude veliki problem.

Kada je reč o rashodima budžeta, Lisovolik je ukazao da davanje subvencija privredi nije rešenje, kao i davanje podsticaja investitorima jer to stvara nejednake uslove za učesnike na tržištu.

Srbija mora, prema Lisovolikovim rečima, da nastavi strukturne reforme, jer će nadolazeća kriza u Evropskoj Uniji, za koju je srpska privreda izuzetno vezana, značiti i dodatni rizik.

On je objasnio da je rizik za domaću privredu to što se procenjuje da će nafta ove godine poskupeti iznad sto dolara po barelu.

Kao povoljnu okolnost Lisovolik je naveo cene hrane na međunarodnom tržištu, što može da popravi platni bilans Srbije, pod uslovom da ekonomska politika bude adekvatna.

Lisovolik je izneo procenu MMF-a o kretanju BDP-a u zemljama EU koja bi mogla da bude niža za tri do četiri odsto u odnosu na ovogodišnji plan, a ako se to ostvari to će da povuče i pad globalnog BDP-a za jedan do dva odsto, napominjući da je MMF u novembru prošle godine izvršio korekciju BDP-a Srbije od 1,8 odsto, a počtkom ove godine na 1,1 odsto za 2012. godinu.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić je izrazio očekivanje da će dogovor sa MMF-om biti postignut.

Postoje određene nesuglasice između Vlade Srbije i MMF-a po pitanju garancija za javni dug, ali treba sačekati ishod predstojećih razgovora”, rekao je Ćirić. izjavio je danas

On je novinarima, u pauzi konferencije "Finansiranje rasta Srbije", objasnio da se deo garancija odnosi na investicione projekte za koje garantuje država, i to ne bi trebalo da bude sporno.

To utiče na javni dug, ali doprinosi privrednom razvoju, rekao je on i podsetio da je država dala garancije za investicioni ciklus u RTB Boru.

"Ne mislim da treba da odustanemo od nekih investicionih projekata ali nisam ni razumeo da je njihov problem u investicionim projektima već u nekoj drugoj vrsti garancije koja se odnose na likvidnost nekih javnih preduzeća, ali je najbolje da sačekamo ishod razgovora", rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije treba da sprovede dokapitalizaciju Komercijalne banke i određene investicione projekte za koje je neophodna državna garancija.

"Ostaje da se pregovara sa njima i očekujem da ćemo uspeti da se dogovorimo", istakao je Ćirić, podsetivši da će premijer, ministri i predstavnici NBS razgovarati sa predstavnicima MMF.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image