• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: O Jatu ni sa kim nisam razgovao

Premijer Srbije kaže da ne postoji definitivno prihvaćen model za rešenje pitanja Jat ervejza i da se oko "novog Jata" i navodnog dogovora sa srpskim privrednicima napravila fama.

Predsednik Vlade SrbijeMirko Cvetković izjavio je danas da bi bilo dobro što pre pronaći strateškog partnera za Železaru Smederevo, a što se tiče nacionalne aviokompanije "Jat ervejz", on je rekao da ne postoji definitivno prihvaćen model rešenja tog problema.

Premijer je rekao da je vlada imala kontakte i da dalje razgovara s potencijalnim strateškim partnerima za Železaru i najavio da će podatke o trenutnom stanju u železari poslati na pedesetak adresa u svetu potencijalnim kupcima.

Vlada će voditi računa da novi strateški partner bude kredibilna kompanija koja će pokrenuti proizvodnju u železari, a ne da se kasnije dogodi raskid privatizacije, rekao je Cvetković.

Premijer je predočio da će se vlada suočiti sa pokrivanem gubitaka u Železari Smederevo, verovatno, od marta i rekao da će se oni pokrivati iz subvencija u budžetu.

Cvetković je dodao da je optimista po pitanju nalaženja strateškog partnera železara, ali i upozorio da će, ako se to ne desi, morati da se uvede stečaj.

Kada je u pitanju aviokompanija "Jat ervejz", Cvetković je rekao da vlada čini sve što je u njenoj moći da ta kompanija bude profitabilna.

On je kazao da ni sa jednim privrednikom konkretno nije razgovarano o daljoj sudbini srpskog avioprevoznika i naglasio da se nepotrebno podigla "fama" u javnosti oko budućeg statusa "Jata", istakavši da to može negativno da utiče na dalje rešavanje sudbine tog preduzeća.

Cvetković je podsetio da država pokušava da za "Jat" pronađe vlasnika već nekoliko godina, prvo na tenderu, a zatim i traženjem strateškog partnera.

Prema njegovim rečima, sada mu je jasno da postoji mišljenje da će vlada da pozove privrednike da daju neki novac, "što je potpuno pogrešno".

Cvetković je naglasio da je jedina moguća poslednja odstupnica da se ukine obaveza da "Jat" bude prodat strateškom partneru, već da to bude samo finansijski investitor.

Govoreći o dogovorenom aranžmanu iz predostrožnosti s MMF-om, Cvetković je istakao da ne postoje materijalne razlike oko njegovog sprovođenja u stavovima Vlade Srbije i te finansijske institucije.

Postoje razlike oko garancija za neka zaduživanja koje je predvidela Vlada Srbije, koja je spremna da ih odobri samo za onoliku sumu za koju je postignut dogovor s MMF-om i oni se knjize u budžetu "ispod crte", rekao je Cvetković.

Premijer je objasnio da su te garancije projektnog tipa i da vlada nije sigurna koje će se od njih realizovati u ovoj godini.

Predviđeno je, na primer, da se izda pet garancija, a realizovaće se tri, dodao je Cvetković.

Cvetković je takođe rekao da Srbija u ovoj godini neće imati problema sa javnim dugom, da vlada do kraja svog mandata neće povećavati porez na dodatu vrednost.

Premijer je naglasio da Srbija u ovoj godini neće imati problema sa javnim dugom, da će na vreme otplaćivati svoje obaveze prema inostranstvu.

Krajem januara nivo javnog duga iznosio je 43,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Srbija ima prostora da se zaduži još milijardu evra, do granice od 45 odsto BDP-a, prema Zakonu o fiskalnoj disciplini, rekao je Cvetković.

Nivo javnog duga na kraju 2011. iznosio je 45,07 odsto BDP-a, dodao je on.

Premijer je objasnio da je javni dug ubrzano rastao od 2008. godine, zato što iz prethodnih privatizacija nije napravljena rezerva u budžetu, pa je njegova vlada morala da povećava deficit u budžetu da bi pomogla privredi da prebrodi negativne efekte svetske krize.

U toku 2012. godine Vlada će nastaviti da izdaje trezorske zapise da bi mogla da finansira otplatu starih dugova, a ne da finansira budžetski deficit, objasnio je Cvetković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image