• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železara privremeno obustavlja rad

Železara Smederevo planira da privremeno obustavi proizvodnju najmanje deset dana, stavljanjem druge visoke peći na "tihi hod", jer je zbog nevremena onemogućeno snabdevanje sirovinama.

Vršilac dužnosti generalnog direktora te kompanije Vukoica Šćekić nije precizirao kada će proizvodnja čelika u železari privremeno stati, istakavši da treba obezbediti opremu od zamrzavanja i oštećenja.

Šćekić je naglasio da će zaposlenima biti na raspolaganju plaćeno odsustvo uz naknadu zarade od 60 procenata, što određuje menadžment, ili da koriste godišnji odmor, dok će deo radnika ostati u fabrici da bi radili na održavanju opreme.

"Sirovine koje smo naručili odmah po preuzimaju železare od strane Vlade Srbije ili su u lukama koje su zamrznute i ne mogu da se dopreme ili su u donjem toku Dunava negde zarobljenje i u narednih nekoliko dana neće moći da budu transportovane u Smederevo", dodao je vršilac dužnosti generalnog direktora železare.

Prema rečima Šćekića, trenutne zalihe koksa i rude ne dozvoljavaju nesmetan proces proizvodnje zbog čega je doneta odluka o obustavi.

"Ovo nevreme je došlo u nevreme! U situaciji kađe je, u tranzicionom periodu, trebalo da počnemo da zanavljamo sirovine nevreme je zatvorilo sve dotoke sirovina i nismo imali izbora osim da privremeno zaustavimo proizvodnju", rekao je on.

Stavljanje druge visoke peći na režim "tihog hoda" znači da će biti napunjena koksom uz održavanje potrebne temperature kako bi se, kada se steknu uslovi, odmah pokrenula proizvodnja, objasnio je on.



Prva visoka peć Železare Smederevo stavljena je van pogona u proleće prošle godine.

Istakavši da sebe ne vidi trajno na poziciji na kojoj se od skora angažovan, Šćekić je naglasio da je cilj da se omogući da kompanija nesmetano radi dok se ne nađe rešenje kako bi bila interesantna za potencijalne investitore.

"Traženje investitora je posao vlasnika, a naše je da probamo da očuvamo proizvodnju, imovinu, kvalitet, mentalitet koji je postao prilično prepoznatljiv", poručio je on.

Vlada Srbije je 31. januara postala vlasnik Železare Smederevo kada je za jedan dolar otkupljenja od prethodnog vlasnika, američke kompanije Ju-Es stil, koja je zbog loših poslovnih rezultata odlučila da se povuče iz Srbije.

Skupština Društva "Železara Smederevo d.o.o. Smederevo" 3. februara imenovala je Šćekića za vršioca dužnosti generalnog direktora.

Premijer Mirko Cvetković ranije je rekao da vlada nema nameru da bude vlasnik i upravljač Železare Smederevo i da bi bilo dobro što pre pronaći strateškog partnera jer će se od marta suočiti sa pokrivanem gubitaka tog giganta.

Cvetković je naglasio da je Vlada imala kontakte i dalje razgovara sa potencijalnim strateškim partnerima za Železaru i najavio da će podatke o trenutnom stanju u železari poslati na pedesetak adresa u svetu potencijalnim kupcima.

Prema ranijim izjavama zvaničnika Vlade Srbije, železara u Smederevu raspolaže obrtnim kapitalom u vrednosti od 100 miliona dolara, dok je procenjena vrednost osnovnih sredstava, oko 250 miliona dolara.

Američka kompanija "Ju Es stil" kupila je 2003. smederevsku železaru Sartid u stečaju za oko 23 miliona dolara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image