• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasa imamo za još tri nedelje

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da u ovom trenutku u Srbiji postoje zalihe gasa za tri nedelje, ukoliko potrošnja bude nastavljena ovim tempom.

Srbija ima mogućnost da u svakom trenutku povuče 15 miliona metara kubnih gasa, što je dovoljno da se podmire potrebe jer je maksimalna dnevna potrošnja oko 12 miliona metara kubnih, rekao je u sredu generalni direktor Bajatović u emisiji "Jedan na jedan" Radio televizije Vojvodina.

"U narednih dvadesetak dana ne treba očekivati nikakve restrikcije", istakao je Bajatović, dodajući da veruje da ni posle tog perioda neće biti ograničenja jer će potrošnja biti smanjena, a i naći će se sredstva da budu nabavljene količine gasa koje, eventualno, budu nedostajale.

Bajatović je napomenuo da Srbija u ovom trenutku može da računa na 350 miliona metara kubnih gasa iz skladišta u Banatskom Dvoru.

Tehnički direktor Beogradskih elektrana Vladan Pavlović je izjavio da eklektrane imaju dovoljno energenata da Beograđanima obezbede grejanje iako je proizvodnja rekordno visoka.

"Izdržaćemo, Srbija gas nam garantuje da ćemo imati dovoljno gasa, a što se tiče ostalih enegenata imamo dovolno rezervi da izdržimo do kraja meseca", kazao je Pavlović novinarima pred obilazak Toplane sa predsednikom Skupstine grada Aleksandrom Antićem.

Čelnici elektrana i grada upozorili su da je štednja neophodna jer sistem u kontinuitetu to ne može dugo da izdrži.

"Jutros je izmereno od minus 15 do minus 26 što je najniža temperatura u poslednjih 20-ak godina. Naša produkcija toplotne enegije bila je maksimalna i predstavlja rekord prozivodnje u poslednje dve decenije", rekao je Pavlović.

"Svi toplotni izvori su u funkciji, distributivna mreža je pod kontrolom, nema većih curenja, ako ima problema ona su lokalnog karaktera, imamo 350 reklamacija u toku dana što je niže od prosečnog broja", kazao je on.

Antić je rekao da su Beogradske elektrane noćas zabeležile maksimum u isporuci toplotne energije, ali i da postižu rekorde u potrošnji enegenata - između 150 do 200 miliona dinara dnevno.

Beogradske elektrane čine 50 odsto ukupnog daljinskog sistema u zemlji njihov eventualni kvar doveo bi do raspada elektroenergetskog sistema Srbije, kazao je Antić.

Antić je apelovao na "privilegovane građane" koji imaju daljinsko grejanje da ne dogrevaju stanove, jer bi to takođe moglo da naruši stabilnost elektroenergetskog sistema.

Prema rečima Antića, večeras će u cilju štednje biti isključena dekorativna rasveta na javnim institucijama, reklamni panoi, svaka treća javna rasveta, kao i veliki potrošači.

U Srbiji su oboreni rekordi i u potrošnji struje pa je Vlada apelovala na građane da smanje potrošnju ukoliko ne žele da budu uvedene restrikcije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image