• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđen profit NIS-a - 398 miliona evra

Revizorska kuća Prajsvoterhaus Kupers potvrdila je da je Naftna industrija Srbije imala neto dobit od 40.6 milijardi dinara u 2011. godini.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko objavio je u petak 10. februara da je ta naftna kompanija u prošloj godini imala profit od 40,6 milijardi dinara, što je za 145 odsto više nego u 2010. godini.

On je istakao da je rast profitabilnosti poslovanja zabeležen zahvaljujući većoj produktivnosti, smanjenju proizvodnih troškova i rashoda i rastu cene nafte i goriva.

Prema rečima Kravčenka, tokom prošle godine ukupna zaduženost kompanije smanjenja za trećinu, na 458 miliona dolara.

"Ukupne investicije NIS-a u 2011. godini iznosile su 34,4 milijarde dinara (oko 337 miliona evra), što je za 75 odsto više nego u 2010. Plan je da NIS u ovoj godini investira najmanje 50 milijardi dinara", naglasio je on.
Nadam se da će Naftna industrija Srbije do 2015. godine postati reprezentativan primer za konkurente - kako pravilno i efikasno utrošiti tri milijarde evra, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

"Vrednost direktnih i indirektnih investicija u razvoj NIS-a od 2009. je 1,5 milijarda evra, a u sledeće tri godine planiramo da uložimo još toliko", rekao je on u intervjuu za ekonomsku agenciju Blumberg, ističući da je tokom tri godine, koliko je prošlo od momenta predaje NIS-a pod kontrolu Gasprom njefta, realizacija investicionog programa bila prioritet broj jedan.

"Pri tome treba imati u vidu da naše investicije imaju dobro promišljen, dugoročni karakter - mi ulažemo novac ne zbog trenutne koristi, nego radi postizanja ciljeva koji su nam postavljeni strategijom razvoja NIS-a do 2020. godine", izjavio je Kravčenko.

Prioritetni pravci investiranja ostaju nepromenjeni, izjavio je generalni direktor NIS-a i naveo da su to proširenje maloprodajne mreže, uključujući i regionalnu ekspanziju, modernizacija proizvodnih kapaciteta, razvoj Bloka « Istraživanje i proizvodnja», promocija novih pravaca biznisa, kao što su elektroenergetika i petrohemijska industrija.

On je skrenuo posebnu pažnju na investicije u ekologiju, jer je plan da se u periodu do 2015. u ovoj oblasti utroši najmanje 400 miliona evra, što je 6,5 puta više od obaveza po kupoprodajnom ugovoru.

Skupština akcionara NIS-a, dodaje se, još nije usvojila objavljene revidirane pojedinačne finansijske izveštaje.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska energetska kompanija Gaspromnjeft.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image