• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Možda nam ne liči, ali dinar je stabilan!

Pre 15 meseci evro je vredeo 107 dinara, a danas je nešto iznad 108 dinara, kaže guverner NBS Dejan Šoškić.

Dinar je među najstabilnijim valutame, ne samo u regionu, nego i u Evropi, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i ocenio da Srbija ulazi u period stabilnosti domaće valute i niske inflacije, koja bi ove godine trebalo da se kreće u planiranom koridoru od 4,5 plus -minus 1,5 odsto.

NBS je prošle nedelje pravovremeno reagovala (prodajom 78,5 miliona evra na međubanskarskom deviznom tržištu), kaže Šoškić a ono što bi građanima i privrednicima trebalo da je najvažnije je da su u svakom momentu mogli da kupe ili prodaju devize.

Guverner NBS je istakao da nema razloga za zabrinutost, podsećajući da je pre 15 meseci evro vredeo 107 dinara, a danas je nešto iznad 108 dinara.

Guverner je ponovio da NBS reaguje kada postoji prevelika tražnja ili prevelika ponuda deviza na tržištu, a nije tu da tendenciozno brani bilo koji određeni nivo kursa.

On je ponovio da je prošle nedelje centralna banka reagovala zbog veće tražnje za devizama zbog kupovine energenata na stranom tržištu.

Komentarišući različite procene u meidjima da će dinar do kraja godine opasti na oko 117 do 130 za evro, Šoškić je rekao da su takve prognoze neutemeljene na činjenicama.

Guverner srpske centralne banke ne očekuje nikakav veliki udar na kurs u skorijoj budućnosti, čak ni u vreme kada sredinom godine na naplatu dolazi 1,5 milijardi evra vredni trezorski zapisi. Šoškić ponavlja da trezorski zapisi kontinuirano dospevaju za naplatu i nije se dogodilo da to utiče negativno na kurs.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image